Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследническа земеделска земя

16.12.2017 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте, баща ми почина 30.09.2012 г. с майка ми и сестра ми се разбрахме аз да взема земята 37 дка., а сестра ми да вземе апартамента тухлена кооперация 200 кв.м. в гр. Каварна. Сестра ми живее в апартамента. 2013 август продадохме земята с майка ми и сестра ми и парите ги преведоха по моята сметка, както бяхме се разбрали. Към днешна дата двете имат претенции и искат да ме съдят за тяхните два дяла т.е. се отмятат от уговорката. затова, че нищо не са получили и , че всички пари били преведени по моята сметка. земята беше на баща ми (наследствена). Могат ли да ме осъдят и съответно аз мога ли да се защитя по някакъв начин. Минали са 4 год и 4 месеца откакто е продадена земята.

									Мая Калева

Мая Калева

Отговори (3)    Коментара (2)

											Адвокат Денис Моллов

Адвокат Денис Моллов

16.12.2017

Отговор: Здравейте,
Всеки може да се опита да защити правата си, които смята, че са накърнени пред компетентния съд, но е важно с какви доказателства разполагат. Доколкото в нотариалния акт не пише, че парите са преведени по (Ваша) сметка, а пише ,ч е продавачите са получили продажната цена (вероятно сте изписали и данъчната оценка за продажна) майка Ви и сестра Ви няма за какво да претендират и евентуално претенцията им ще е неоснователна. В същия случай и Вие може да предявите претенции за своя дял от апартамента, в който живее сестра Ви и за обезщетение за времето, през което сте бил/а лишена от възможността да го ползувате.
Успех!
адв. Денис МолловЗа повече информация: http://dmlawfirm.bg | За контакти

											Мая Калева

Мая Калева

16.12.2017

Коментар: Благодаря Ви Адвокат Моллов, но в нотариалния акт се вписа реалната цена на която беше продадена земята, и сега този същия нотариус им дава съвети , че могат да ме съдят и да си вземат техните два дяла. А има ли давностен срок след като е продадена земята. Моя позната адвокатка, която не практикува професията си ми каза, че има давностен срок от 5 години от продажбата на земята и те в рамките на тези 5 год. можели да имат претенции и да си търсят дяловете. Ако заведът дело срещу мен аз мога ли да отлагам делото по някакъв начин докато минат тези 5 години и след това поради изтичане на давност прекратява ли се делото? Аз мога да попитам копувача как е написано в нотариалния акт.А могат ли да направят проверка чрез съда на движението на сметката ми? Още веднъж много Ви благодаря.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

17.12.2017

Отговор: Здравейте!
От запитването Ви разбирам, че всичко е било само устна уговорка. След като няма скрепено нищо с писмен акт, разбира се, че майка Ви и сестра Ви имат право да искат следващият им се дял ,вече опаричен, тъй като сте продали земята.
Но! Не сте написали нищо за апартамента, в който живее сестра Ви. Ако същият е придобит по време на брака на майка Ви и баща Ви, то тогава същият е съпружеска имуществена общност / СИО/ и след смъртта на баща Ви, Вие автоматично сте станали собственик на 1/4 идеална част, сестра Ви също на 1/4 идеална част и майка Ви на 4/6 идеални части.
Та, в тази връзка, противопоставете на тяхното искане Вашето искане, което също определете в пари. Няма ли да станат равностойни? Ако е така, тогава ще има прихващане и е безсмислено те да завеждат дело, тъй като двете насрещни претенции взаимно се погасяват.
Пак подчертавам, това е възможност, но тъй като не сте посочили всички факти, аз излагам една хипотеза.Макар и с хипотеза, надявам се да съм Ви била полезна.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Мая Калева

Мая Калева

17.12.2017

Коментар: Благодаря Ви адвокат Чанкова за отговора, но има ли наистина 5 годишен давностен срок от продажбата на земята? Срока изтича август 2018, и след този срок ако те са завели дело срещу мен (а те ще го направят) прекратява ли се делото поради изтичане давностния срок?Апартамента е придобит по време на брака на майка ми и баща ми и моят дял 1/4 или 1/6 е?


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.12.2017

Отговор: Общата погасителна давност е 5 години, но същата не се прилага служебно, а в заведен съдебен процес срещу Вас - можете да направите възражение за погасяване на претенцията по давност.
Относно размера на наследените дялове при апартамент, който е бил съпружеска имуществена общност, Вашият дял е 1/6.За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Заплата Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 13.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Придобиване на имот при трайна (12 г.) фактическа раздяла Здравейте, Обръщам се към вас, тъй като вече получих две противоречиви мнения по следния казус. Със съпруга ми сме във фактическа раздяла от... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

отстъпено право на строеж Здравейте, имаме заведение построено върху отстъпено право на строеж в Пловдив, което искаме да продадем. Клиентите , проявяващи интерес обаче, се... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Имот, закупен на публична продан с наложени възбрани Здравейте, Закупил съм имот от ЧСИ на публична продан. Върху същия има учредена ипотека и наложени възбрани преди публичната продан. От кантората на... Последен отговор - 18.01.2019 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

майчинство назначена съм на трудов договор заемане на длъжността въз основа на конкурс. Ако през това време, докато насрочат конкурс, забременя и изляза в... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив