Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Кой ще плаща дълговете на баща ми

01.02.2018 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

Баща ми и майка ми продават на внучка си апартамент през 2008 година с право на без възмезно ползване на имота партидите не се променят а остават на тяхно име .Баща ми умира и Частен съдебен изпълнител завежда дело към наследниците за неплатени задължения към топлофикация от 2013 година на стойност 5000лева . Ние сме брат и сестра брат ми се отказва от наследство но аз ако се откажа то съответно моята дъщеря която е закупила този апартамент ще има ли някакви последствия за нея .

									Katrin

Katrin Друго

Отговори (4)    Коментара (3)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

01.02.2018

Отговор: Здравейте!

Собствеността на имота е без значение, щом е имало ползвател.
Така че задължението е на покойния Ви баща, а Вие сте негов наследник по закон.
И ако направите отказ от наследство като брат си, това няма да "натовари" дъщеря Ви, а живите Ви чичо или леля (брат/-я, сестра/-и на баща Ви) или, ако са починали, техните деца.
Въпреки това Ви съветвам първо да проверите внимателно какво друго има в наследството на покойния Ви баща и тогава да мислите за отказ.
Ще е добре да се посъветвате с опитен юрист, който разбира от наследствено право.

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http:// exlege.bg | За контакти

											Katrin

Katrin

02.02.2018

Коментар: Благодаря за отговора но при смяна на партидата от името на баща ми като ползвател на името на собственика на апартамента а именно дъщеря ми няма ли да и потърсят отговорност за тази натрупана сметка тъй като апартамента е бил на нейно име през тези години когато е натрупано това задължение и апартамента се явява с тежести .


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

02.02.2018

Отговор: Здравейте!

Това е въпрос, за който трябва да се обърнете към самия доставчик на услугата.
Не е правилно, нито законосъобразно, и съответно дъщеря Ви може да поиска смяна на партидата писмено, като в самата молба отбележи, че тя има ползването от смъртта на дядо си (по-добре е да посочи само имената му, без да споменава родствената връзка) и настоява партидата да бъде прехвърлена на нейно име чиста от задължения.

Малко е вероятно да не изпълнят тази й молба, особено ако напише, че праща копие на омбудсмана и КЕВР.

Ако и това не помогне, възможно е да се води дело и то ще бъде спечелено от дъщеря Ви.

НЯМАТ право да търсят сумите от нея, тъй като енергията е консумирана от ползвателя,
Отделно, няма вариант на етап изпълнително дело вземането да бъде прехвърлено на нея - късно е вече за това.

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

02.02.2018

Отговор: Здравейте!
Питането е не само интересно, но и актуално и заедно с това свързано с противоречива практика.
Съгласно чл.60 от Закона за наследството - "Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават."
До тук е ясно .
Ясно е как се призовават наследниците, съответно, ако по- близкият ред наследници са направили отказ се преминава към следващ и така до края, докато се изчерпят, ако са правили отказ и накрая остава държавата.
Имам няколко случая в практиката си и трябва да Ви кажа, че всеки съдия по различен начин отсъди.Какво имам предвид?
Разковничето на този казус е кога е бил направен отказът от наследство? Преди образуване на гражданско дело, или изпълнително дело, или след като вече е било образувано?
Би следвало да се приеме, че отказът от наследство след образувано дело следва да се приеме за недействителен, но единият съдебен състав прие че е такъв, а другият - че не е.
Това имам предвид като Ви написах, че практиката е противоречива. Мисля, че Вашият казус е относим към това, което споделям и за това реших да Ви запозная , тъй като вече е започнало изпълнително производство и Вие питате следва ли да се направи отказ или не.
Имайте предвид, че при отказ от наследство , то отказът се отнася за всичко от този наследодател и не може за част само, защото е недействителен.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222
За контакти

											Katrin

Katrin

03.02.2018

Коментар: Благодаря, но аз пуснах вече отказ от наследство и сега да разбирам че ЧСИ може да го оспорва щом е заведено вече дело а дъщеря ми и сина ми те са мои наследници щом аз съм се отказала значи и те нямат право на наследство така ли е.


За контакти

											Katrin

Katrin

03.02.2018

Коментар: Моля да ми разясните за това че ЧСИ ще търси други наследници това включва леля, чичо, но те не са живи кой ще търсят тогава.Всички знаят че дъщеря ми е купила апартамента от дядо си .


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.02.2018

Отговор: Здравейте!

Отново Ви успокоявам - дъщеря Ви и синът Ви няма да бъдат търсени за задължението на баща Ви, докато Вие сте жива. Те ще станат Ваши наследници едва тогава.
Тъй като лелите и чичовците Ви са починали, наследници на баща Ви ще бъдат техните живи деца или внуци.
Ако такива няма - ще наследят първите му братовчеди. Ако те са починали, всички недвижимости отиват в общината, в която се намират, а останалото - в държавата.

За дъщеря си бъдете спокойна - отново потвърждавам - въпреки че е била собственик по това време, тя не е отговорна за разноските, тъй като е имало ползвател.

И на другия Ви въпрос - задълженията към "Топлофикация" не са "тежести" по смисъла на закона. По тази причина, те НЕ следват апаратамента, а лицето, което ги дължи.
За това се успокойте, но предупредете дъщеря си да е внимателна при смяна на партидата.
За по-сигурно, нека плаща редовно на името на дядо си, а да си прехвърли партидата след като минат повече от три години от последната неплатена фактура. Това е погасителната давност, която ще я защити напълно. Дори противозаконно да й прехвърлят вземанията на дядо й, ще е достатъчно едно възражение за изтекла давност, за да се отърве.

Колкото до Вас - Вашата отговорност може да бъде ангажирана, ако Вие и брат Ви сте предприели някакви действия по приемане на наследството на баща си - напр. продали сте негови ниви, изтеглили сте последната му пенсия и/или други спестявания от банката, прехвърлили сте си неговата кола и пр.
Това се нарича приемане на наследството с конклудентни действия.
Ако не сте извършили такива, а веднага сте направили отказ - може да сте спокойни.
Ако, обаче има някакви - нещата ще са по-сложни за Вас, но не и за дъщеря Ви.

За това Ви писах по-рано, че Ви е нужна консултация с опитен адвокат - нещата Ви не са прости и отговорите във форума може и само да Ви объркат (напр. да сте направили излишен отказ от наследство след като то е било вече прието с конклудентни действия).

И все пак, на основния Ви въпрос - на този етап няма никакви притеснения относно дъщеря Ви - тя не дължи каквото и да е, тъй като е имала само т. нар. "гола собственост".
След смъртта на баща Ви, обаче - всички задължения за имота вече са изцяло нейни, тъй като става пълноправен собственик.

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Тагове

баща

  
апартамент
  
година
  
право
  
имота
  
съдебен
  
дело
  
наследниците
  
задължения
  
топлофикация
  
брат
  
сестра
  
наследство
  
съответно
  

дъщеря

  
някакви
  
здравейте
  
имало
  
ползвател
  
задължението
  
покойния
  

отказ

  
чичо
  
леля
  
починали
  
техните
  
деца
  
въпреки
  
наследството
  
тогава
  
опитен
  
поздрав
  
софия
  
христо
  
белчев
  
0884
  
0898
  
имейл
  
advokatsimeonova@yahoo
  
благодаря
  
смяна
  
партидата
  
името
  
апартамента
  
отговорност
  
нейно
  
години
  
тежести
  
въпрос
  
молба
  
смъртта
  
дядо
  
нямат
  
търсят
  
етап
  
изпълнително
  
вече
  
симеонова
  
противоречива
  
закона
  
задълженията
  
ясно
  
наследници
  
направили
  
докато
  
държавата
  
практиката
  
предвид
  
казус
  
отказът
  
образувано
  
приеме
  
следва
  
недействителен
  
други
  
живи
  
отново
  
такива
  
собственик
  
дължи
  
последната
  
давност
  
действия
  
приемане
  
напр
  
конклудентни
  
обаче
  
нещата
  

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Височина на магазин за нехранителни стоки Здравейте, въпросът ни е следния, кооперацията на съседите ни с които сме на калкан е въве-дена в експлоатация 1999г., като сграда с два ,три етажа в едно с... Последен отговор - 20.03.2023 от Алексан Чубукчиян

4 Отговори

Наследство след смърт на единия съпруг Здравейте Съпруга ми е наследник на бащиния имот. Аз като негова съпруга ще получа ли наследство върху този имот, ако той почине преди мен? Последен отговор - 18.02.2023 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

казус за продажба на имот Здравейте! Казусът е следният: Искаме да продадем селска къща и имот от няколко години, но не можем да открием една от наследничките. Търсихме я къде ли... Последен отговор - 4.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Незавършен строеж, може ли да се узакони Здравейте, закупихме дворно място със строеж, който не е завършен, построен е само приземен етаж,няма покрив, на плоча е. Нямаме никакви документи,... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив