Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Общ ли е имотът на фирмата на съпруга?

01.10.2010 - Правни казуси - 7 Отговори     (0)

Със съпруга ми започнахме делба на имуществото. Той обаче отказва да сподели вила, която твърди, че е собственост на фирмата му. Вилата беше закупена по време на брака и би трябвало да е обща. Има ли право да я запази?

									Антоанета Бонева

Антоанета Бонева Друго
Ловеч

Отговори (7)   

											consultestates

consultestates

01.10.2010

Отговор: Придобиването в резултат на търговска дейност, осъществявана от едноличния търговец изключва приноса на другия съпруг-нетърговец. Затова имота придобит от търговеца, който служи за търговската му дейност - напр. офис или производствено помещение, както и недвижимото имущество независимо от неговото предназначение, което е закупено с парични средства, което е закупено с парични средства, представляващи реинвестирана печалба, от търговската дейност.
В сделка за разпореждане с конкретен имот, придобит от името на едноличния търговец, другият съпруг също не е страна —продавач. Същото се отнася и до имотите придобити от едноличния търговец по време на брака чрез учредяване право на строеж и задължение за изграждане на бъдеща сграда. Съпругът-нетърговец не става страна-купувач и при сключените от търговеца предварителни договори по реда на чл.19 от ЗЗД.
Семейният кодекс в чл. 29 е предвидил възможност да се претендира дял от личното имущество на другия съпруг, придобито по време на брака. Това право се упражнява единствено по съдебен ред при доказване на определени обстоятелства.
За да бъде оспорена изключителната индивидуална собственост върху имуществото на търговеца, трябва да са налице определени условия:
• недвижимите имоти или вещни права да не са свързани по своето предназначение с упражняването на търговската дейност на съпруга-едноличен търговец;
• да се докаже приносът на другия съпруг за придобиване на имуществото
С такъв иск може да се претендира само част, но не и цялата собственост от имуществото, в това число и на правото върху имоти на съпруга-търговец. Другият съпруг може да има единствено парично вземане, но не и реално участие в собствеността върху вещното право.За контакти

											Васил Добрев

Васил Добрев

05.10.2010

Отговор: Съпругът си е съпруг, а фирмата е отделно, аз така мисля. Не може при всеки развод да се делят фирми и да се спира бизнеса :))


За контакти

05.10.2010

Отговор: Ако фирмата е на съпруга ДА, ако е на съпругата НЕ :)))


За контакти

											Борислава Здравкова

Борислава Здравкова

06.10.2010

Отговор: Проверете документите на вилата, ако е записано, че е собственост на фирмата, значи остава там. Само неща закупени на негово или ваше име подлежат да делба!


За контакти

											Виолета

Виолета

29.11.2010

Отговор: Независимо, че вилата е закупена по време на брака, ако по документи е закупена на името на фирмата, а Вие нямате участие в нея, то тя си остава на съпруга Ви. Ако е на фирма, тя не е СИО.


За контакти

											Иван

Иван

30.11.2010

Отговор: Ако в Нот.акт е записано вашето име или името на съпруга ви имота е общ. но ако собственик е фирмата не може да имате претенции към имота.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

15.03.2015

Отговор: Здравейте!
Написаното в първия отговор е изчерпателно и вярно, доколкото се отнася за едноличен търговец.
Ако дружеството е с ограничена отговорност, то е съвсем отделно лице, т.е. вилата НЕ е на съпруга Ви, а на дружеството (представете си го като родител и неговото дете - собствеността на детето НЕ е на родителя, нищо, че точно той може да извършва действия с нея).
Ако Вие имате дял в дружеството - можете да проявите претенции директно към вилата.
В противен случай - само иск по чл.29 от Семейния кодекс.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Имот, закупен на публична продан с наложени възбрани Здравейте, Закупил съм имот от ЧСИ на публична продан. Върху същия има учредена ипотека и наложени възбрани преди публичната продан. От кантората на... Последен отговор - 20.01.2019 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Заплата Здравейте! Може ли да ми кажете, какво би следвало да се удържа при запор. Ще получавам чиста заплата в размер на 850лв. Имам две деца под 18г. Не знам дали... Последен отговор - 13.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Придобиване на имот при трайна (12 г.) фактическа раздяла Здравейте, Обръщам се към вас, тъй като вече получих две противоречиви мнения по следния казус. Със съпруга ми сме във фактическа раздяла от... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

отстъпено право на строеж Здравейте, имаме заведение построено върху отстъпено право на строеж в Пловдив, което искаме да продадем. Клиентите , проявяващи интерес обаче, се... Последен отговор - 14.01.2019 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

майчинство назначена съм на трудов договор заемане на длъжността въз основа на конкурс. Ако през това време, докато насрочат конкурс, забременя и изляза в... Последен отговор - 20.01.2019 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив