Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

В сила ли е арендния договор?

17.01.2016 - Земеделска земя - 3 Отговори     (0)

Един от собствениците на земеделска земя, притежаващ 2/18 идеални части, без да уведоми другите собственици, сключва аренден договор с физическо лице, което не е собственик на земята. Договорът е 10 годишен, като уговорената рента е неизгодна - приблизително 50% от пазарната.
Веднага след сключване на договора и вписването му в имотния регистър, същия съсобственик, страна по арендния договор, дарява своята земя на арендатора. Около осем месеца по-късно дарителят умира.
Продължавал ли да бъде в сила арендния договор след горните две събития? Ако не, какво трябва да се направи, за да бъде правно установен този факт и да бъде заличен вписания аренден договор?

									Румен

Румен

Отговори (3)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

18.01.2016

Отговор: Законът позволява и само един от съсобствениците да склюи договор за аренда за цялата земя, като мярка срещу пустеещи земи. другите съсобственици могат да претендират дела си от получената рента от него, а не от арендатора. В случая, няма как да развалите договора, освен поради неплащане, което обаче е към наследниците на починалия. Тоест, те могат да развалят договора, ако не се плаща, Вие не сте страна. Можете да ги поканите да Ви платят полагащия Ви се дял от рентата. Или накратко, договорът е в сила. Единственият шанс е в договра да е записано, че се прекратява и при смърт на арендодателя. Проверете какво точно пише в клаузите за прекратяване. Ако нямате копие от договора, можете да вземете от Службаата по вписвания, по местонахождение на имота,


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Румен

Румен

18.01.2016

Коментар: Адвокат Миткова, съсобственикът, сключил договора, дарява земята си на арендатора, преди да почине, т.е. става несобственик. Това не означава ли, че арендаторът го замества и става едновременно страна по договора за аренда (т.е. арендодател) и съсобственик? Излиза, че един от собствениците е сключил договор със себе си за аренда, без да бъде упълномощен от другите собственици. Не се ли нарушава закона за собствеността, когато един от собствениците, притежаващ по-малко от 50% от общата собственост, се разпорежда с нея по свое усмотрение без съгласието на останалите?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.01.2016

Отговор: Не е точно така, защото договорът е сключен за цялата земя, а арендаторът е станал собственик само на идеална част от нея. За останалата част от земята, договорът за аренда си е останал в сила. В случая не е приложим Законът за собствеността, а този за арендата в земеделието. Чл.3, ал.3 от същия гласи, че когато договорът за аренда е сключен само от някои от съсобствениците на земеделската земя, отношенията помежду им се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността. Тоест, този специален закон дава право само на един от съсобствениците да арендува цялата земя. Останалите съсобственици могат да претендират от него своята част от полученото.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Румен

Румен

20.01.2016

Коментар: Правилно ли съм Ви разбрал, адв. Миткова, че:
1) Договорът за недарената земя сега е между наследниците на починалия и арендаторът?
2) другите съсобственици трябва да си търсят арендата от наследниците на починалия?
3) Наследниците на починалия по този договор имат само задължението да получават и разпределят рентата на съсобствениците? Те не задържат нищо от рентата, защото не са вече съсобственици?

В договора има клауза, че той се прекратява при смърт на някоя от страните, при условие, че законните му наследници, не пожелаят да встъпят в правата му. Ако разбирам това правилно, е необходимо писмено волеизявление от наследниците на починалия, че не желаят да бъдат страна по арендния договор и това е основание той да бъде прекратен?


За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

19.02.2016

Отговор: След като арендодателя е прехвърлил чрез дарение своите идеални части на трето лице, то той вече няма отношение към имота. Новия собственик встъпва в правата на арендодателя, като в конкретния случай едновременно с това е арендатор и на останалите идеални части на имота. Сега той, в качеството си на съсобственик на имота следва да разпределя арендното плащане към останалите съсобственици. Наследниците на починалия нямат вече никакво отношение към имота, нямат право да получават арендно плащане и няма как да разпределят каквото и да било между другите съсобственици.


За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Аренден договор за земеделска земя Здравейте!Имам сключен договор за аренда от 2015 г. за срок от седем години, считано от 01.10.2015 г, като договора влиза в сила от датата на нотар.... Последен отговор - 8.01.2019 от Адвокат Николина Митова

4 Отговори

участие в публична продан Здравейте!Искам да участвам в публична продан за земеделска имот, но има нещо, което ме притеснява! Обявата е записана по следният начин:0.490 дка... Последен отговор - 25.11.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

земеделска земя,наследство Здравейте, имаме наследствена земя от дядото на мъжа ми. В НА се вписани лелята на съпруга ми, брат му,вуйчо му/който няма наследници и е починал/ ,както и... Последен отговор - 30.11.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Покана от съсобственик за плащане на рента, по договор сключен от друг... Здравейте, Възможно ли е един съсобственик на земеделски имот да отправи нотариално заверена покана за плащане на задължение по договор за наем,... Последен отговор - 17.01.2019 от simeon_z

2 Отговори

Подялба на земеделски земи Здравейте! Баща ми почина през 2013год.От първият си брак, има две дъщери:аз и сестра ми. През 1991се оженва отново и живее със съпругата до 2013год.Нямат... Последен отговор - 28.11.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив