Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Неплатени сметки,за наем и консумативи по поддръжка на жилище

19.02.2012 - Квартира - 4 Отговори     (0)

Здравейте! Питането ми е следното: наела съм апартамент в Пловдив на мое име, но там живее синът ми с негов приятел /студент/- разходите по поддръжка на апартамента се погасяваха от двете страни. До юни месец 2011г. нямахме проблеми, но според майката на студента той се е изнесъл от декември, но все още има багаж в жилището, ходи, къпе се и спи там. Те не искат да си платят наемите и консумативите до момента. Нямаме договор между нас, само устна договорка за ежемесечно внасяне на 150 лв. По моя сметка до момента като плащания са постъпили 400 лв. Разходът на жилището е средно по 200 лв.на човек сменила съм патрона и съм задържала лаптопа му и останалите вещи, докато не си платят. В момента става въпрос за 800 лв., които ми дължат под формата на наеми и консумативи. Какво мога да направя в този случай,освен че съм задържала вещите му и ще ги върна при покриване на направените от мен разходи. Мога ли да заведа съдебно дело и ако да,то какво е необходимо в случая? Благодаря Ви!

									Лина Борисова

Лина Борисова

Отговори (4)    Коментара (2)

											Младен Садинов

Младен Садинов

19.02.2012

Отговор: Здравейте г-жо Борисова,
Ситуацията е доста неприятна и може да стане още много по-лоша за Вас! Вие можете да бъдете упрекната за неправомерно задържане на чужди вещи. Съветът ми е - колкото може по-скоро намерете изход и решете ситуацията!
А възможните изходи са няколко.
Вие имате ли писмен договор за наем на въпросното жилище? Споделяте мнението на майката на съквартиранта, а неговото мнение по въпроса какво е? А на синa Ви?
Аз, на Ваше място, бих изпратил една нотариално заверена покана с указан срок, в който да дойде да си прибере вещите, с което нашите взаимоотношения да приключат. След този срок Вие, спокойно, можете да ги изнесете на стълбището и да не носите отговорност за тях. А въпросните 800 лв, ..... подгответе си чаша за студената вода...
Желая Ви успех!За контакти

											Лина Борисова

Лина Борисова

19.02.2012

Коментар: Здравейте г-н Садинов,
Благодаря Ви за отговора, но това не ме удовлетворява като решение. Имам договор с хазайката,тя също знае,че синът ми не живее сам. Мнението на синa ми е, че нито той, нито аз сме уведомени,че студентът се е изнесъл и щом все още има вещи там и под една или друга форма ползва жилището,значи е длъжен да си плаща наема и консумативите.
По никакъв начин не споделям тяхното мнение - щом се обръщам за съвет към Вас.
В момента ми е невъзможно да направя нотариална покана,тъй като не живея в България. Според мен те не могат да имат никакви претенции към мен, щом според техните думи синът им не живее вече там и се е изнесъл.
Не знам дали и до колко съм права, но според мен е така...така е и в чужбина-щом имаш вещи в жилището и го ползваш,дори и за една нощ си длъжен да си платиш наема и консумативите. Аз мога да докажа всичките плащания, направени от мен по поддръжка на жилището, а за 9 месеца от тяхна страна са ми направили плащания само за 400 лв., поддръжката на месец е около 200 лв. на човек.значи ми дължат наеми за 7 месеца. Достатъчно толерантна съм и приспадам разходи за ток и вода за времето,когато студентът не е бил там.
А относно чашата със студена вода...бих си я приготвила за времето от този момент на там.
Благодаря!За контакти

											Младен Садинов

Младен Садинов

19.02.2012

Отговор: Здравейте отново,
Конфликтът има две възможни посоки на развитие:
1.В дух на разбирателство и компромис - колкото по-непълна успеете да запазите чашата - супер!
2.В посока на конфронтация - предявяване на официален иск, завеждане на дело и т.н. ... В този случай Вие сте в позиция на човек, който наема и преотдава имот. Имате ли договор със сина си /който е пълнолетен/ и неговия приятел? Декларирате ли доходите от тази дейност? И още много подобни въпроси? ..... "Кауза пердута" ..... Не Ви съветвам да поемате в тази посока! Не се знае до каква степен са амбицирани родителите на съквартиранта. За това и в предишното писмо Ви попитах какво е неговото мнение по въпроса.За контакти

											Лина Борисова

Лина Борисова

19.02.2012

Коментар: Здравейте,г-н Садинов! Добре...съгласна съм с мнението Ви. Поставям въпроса си по следния начин-наела съм жилище, в което живее синът ми, все още ученик и негов приятел студент, с който до преди време си поделяха разходите по поддръжка на наетия от мен имот. Студентът не е плащал сметки и наеми за 7 месеца ,но не си е изнесъл багажа от апартамента. Все още използва жилището под един или друг предлог-преспива там /в това число и баща му, който работи в съседен град инцидентно използва апартамента/студента ходи да се къпе и храни там, след това жилището е в ужасен вид...да, това са подробности, разбира се. Според студента и неговата майка/разведени са с бащата/ момчето живеело при приятелката си?!?!??
Какво мога да направя, за да получа сумата за направените от мен разходи до момента?
P.S. Отговорът на студента по питането Ви е, че живеел при приятелката си и само при нужда ползва жилището ми. Очаквам отговора на така поставения ми въпрос, абстрахирайки се от всичко написано преди това.
Благодаря!За контакти

											Виолета Петкова

Виолета Петкова

20.02.2012

Отговор: Здравейте, накратко ще ви дам съвет щом с този студент няматe оформени някакви писмени взаимоотношения, по-добре не се занимавайте повече със случая.Върнете му вещите, защото може да ви подведат под някаква отговорност за самоуправство или саморазправа, което предполагам не искате, а и той може да каже, че в лаптопа е скрил 5000 лева. Просто следващият път независимо какво доверие си имате сключвайте договора така, както ще бъде прилаган .т.е. като другата страна ще плаща половината-това да бъде записано. Ако го бяхте направили сега нямаше да имате този проблем.
Поздрави Емилия и екипът на SPI LtdЗа повече информация: http://www.spi.imoti.net | За контакти

											Маргарита Генкова

Маргарита Генкова

08.05.2012

Отговор: Здравейте, най-безболезен вариант за Вас ще е синът Ви да му върне багажа и да го уведоми, че повече не желае той да живее с него и след като той се изнесе да смени патрона на външната врата, а за в бъдеще ако има друг съквартирант да го впише с личните му данни в договора за наем.


За контакти

Тагове

здравейте

  
питането
  

живее

  

синът

  
негов
  
приятел
  
студент
  
разходите
  
поддръжка
  
апартамента
  
месец
  
майката
  
студента
  
изнесъл
  

жилището

  
ходи
  
къпе
  
платят
  
консумативите
  

момента

  
договор
  
плащания
  
човек
  
патрона
  
задържала
  
лаптопа
  
вещи
  
въпрос
  
дължат
  
наеми
  
мога
  
направя
  
случай
  
вещите
  
направените
  
разходи
  
дело
  
случая
  
благодаря
  
ситуацията
  
колкото
  
имате
  
наем
  
жилище
  
мнението
  
съквартиранта
  
мнение
  
въпроса
  
синa
  
покана
  
срок
  
взаимоотношения
  
отговорност
  
вода
  
садинов
  
отговора
  
знае
  
студентът
  
ползва
  
значи
  
длъжен
  
плаща
  
наема
  
съвет
  
месеца
  
страна
  
направили
  
времето
  
чашата
  
посока
  
имот
  
преди
  
багажа
  
използва
  
приятелката
  
договора
  

Популярни въпроси - Квартира

Виж всички въпроси

Здравейте!Имам проблем с хазяйката си.Заплашва ме със съд!Какви възможности имам? Здравейте!Имам проблем с хазяйката си.Заплашва ме със съд!Какви възможности имам? Под наем съм от около 5 години,като договор съм подписала само... Последен отговор - 14.12.2017 от адв. Симеонова

5 Отговори

течове във водопроводната межа от апартамента към съседите могат ли да ни изхвърлят от имота ние сме наематели Последен отговор - 29.11.2016 от Адвокат Денис Моллов

1 Отговори

хазайката отказва да върне депозита здравейте, вече един месец от както се изнесохме от старата квартира хазайката (оказа се стара колежка от университета)отказва да ни върне депозита.... Последен отговор - 23.08.2017 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Използване на неделим апартамент Здравейте! Проблемът е следния: Един неделим апартманет е наследен от двама братя. В продължение на дълго време не се ползваше от нито един от двамата.... Последен отговор - 1.09.2017 от адв. Симеонова

1 Отговори

Използване на неделим апартамент от единия брат Здравейте! Проблемът е следния: Един неделим апартманет е наследен от двама братя. В продължение на дълго време не се ползваше от нито един от двамата.... Последен отговор - 1.09.2017 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив