Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

съсобственост само с идеални части, наем, продажба

26.01.2018 - Наем - 4 Отговори     (0)

Здравейте,
Притежавам ид.ч.от дворно място, в центъра на София,(в района на Сточна гара ). В дворното място има складови помещения, но са на различни собственици. Аз нямам застроена площ, само идеални части. Нямаме разделителен протокол.
Въпросите са ми следните :
Останалите съсобственици отдават всеки по отделно своите складови помещения - имам ли право на наем и аз, като съсобственик, но само с идеални части от дворното място?
Ако искам да продам своята идеална част, колко струва кв.м. в момента на това място в София, само ид.ч., съсобственост?
Благодаря за отделеното време !

									Калоянова

Калоянова

Отговори (4)    Коментара (3)

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

26.01.2018

Отговор: Здравейте!
Доколкото разбирам от написаното излиза, че всеки от съсобствениците е построил помещение в своята си идеална част и получава наем по силата на договор с наемател.
Очевидно е налице негласно споразумение между съсобствениците, като всеки отдава под наем своята част. С други думи всеки съсобственик се разпорежда и ползва своята част от общото. Няма как при това положение да искате наем от останалите, тъй като никой не пречи на Вашата идеална част да ползвате.
Ако решите да продадете идеалната си част, то задължително ще трябва първо да я предложите на някой от съсобствениците и ако откажат - тогава на друг купувач.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222



За контакти

											Калоянова

Калоянова

26.01.2018

Коментар: Много благодаря за бързия отговор, адв.Чанкова !
Да, много добре сте ме разбрали. Само да уточня, че складовете са съществували в общия парцел, когато са придобити от различни собственици, но двама от съсобствениците са си позволили да построят 2 склада допълнително върху общото празно пространство, докато целият имот е бил отдаден под наем на един наемател. Според мен би трябвало да имат и моето писмено съгласие. Но аз научавам едва тогава, когато наемателят се е изнесъл, а новите помещения са узаконени ( не знам как и кога ).



За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

27.01.2018

Отговор: Много е вероятно да сте собственика не само на земята, но е на постройките върху нея. Дали това е така може да стане ясно от текста на документа за собственост - нотариален акт или др.под.
Приблизителна цена мога да посоча, ако опишете имота по подробно - форма, размери, брой сгради, ЗП, РЗП, етажи, комуникации и др.под. Точна цена може да се даде само след оглед на имота.



За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Калоянова

Калоянова

29.01.2018

Коментар: Целият имот се състои от къща на 2 етажа и дворно място към нея - на ул. Раковска и бул. Сливница ( до сградата на КСВ ).
След продажба преди години на собствен етаж от къщата, в нотариалния акт е записано - мястото ( 1/10 ид.ч. от дворното място) не е предмет на продажба, т. е. остава в наше владение.
Така оставаме съсобственици само с идеалните части от двора. Именно за тях ми е въпроса по колко лева може да предложа кв.м. на другите съсобственици ? Складовете са по 1 етаж, парцелът е правоъгълен, урегулиран,1560 кв.м. цялото дворно място, с излаз на локалното, което започва от бул. Сливница. ( предполагам, че знаете мястото)
Има и още нещо, което не знам дали притежавам (от същия този имот).
Пак преди години, единственият собственик на целия имот тогава, прехвърля собствеността си с нотариален акт срещу гледане на брат си част от единия склад , но в последствие разваля дарението. С Решение на Соф. Районен съд е отменен този нотариален акт. Но...след 4 месеца дареният брат продава на сина си същия този склад с въпросния отменен нотариален акт и се сдобива с нов нотариален акт.... Въз основа на Решението на СРС един от останалите съсобственици ме вписва, като наследник на дарителя ( който не е между живите вече) на въпросния склад и аз получавам документ, че дължа данък на частта, която ми се полага от този склад. Аз до ден днешен плащам данъка ( вече 18 години ). Но синът, на когото е продаден склада, също си плаща данъка и претендира, че той е единствен собственик, защото Решението на СРС не било вписано в законовия срок. ( аз не знам дали е така ). Възможно ли е, ако Решението не е вписано в такъв срок, то да отпадне и отменения нотариален акт да остане валиден ?



За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

29.01.2018

Отговор: Здравейте,

присъединявам се към мнението на колегите, като относно допълнително поставените въпроси е необходимо да имате предвид следното - цитирате множество документи - решения на СРС, нотариални актове и пр. и без задълбочен преглед на същите, както и на останалите документи, с които разполагате, трудно може да получите точен и коректен отговор от адвокат и оценител.
Предвид че решението на СРС касае иск за отмяна на дарение на недвижим имот, същото следва да е вписано в Службата по вписванията.



За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

30.01.2018

Отговор: Не може да се определи цена докато не се разбере на какво точно сте собственик. Няма да получите отговор на този въпрос по форумите. Трябва документите за собственост да се прочетат детайлно. Можете да се свържете с мен на посочените тук контакти.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Калоянова

Калоянова

30.01.2018

Коментар: Добре, разбрах, благодаря на всички за отделеното време !


За контакти

Популярни въпроси - Наем

Виж всички въпроси

Адресна регистрация Здравейте, Миналата година си купихме апартамент. Месец юни тази година съпругът ми е регистрирал негов приятел с уговорката за три месеца, което... Последен отговор - 1.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Наемодател прекратява договор, по причина, че е договорил по-висок наем с друг. Здравейте, Наемодател прекратява договор по причина, че е договорил по-висок месечен наем с друг наемател. В договора имаме предвидена неустойка, но... Последен отговор - 8.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Неспазване срок на договор Здравейте, Имам следния казус - на 1.08 сключих договор за наем на апартамент през брокер.Тъй като в апартамента все още имаше друг наемател,който беше в... Последен отговор - 2.09.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Земеделска земя Здравейте! Имам договор със земеделски производител, но отказа да изплати рентата за миналата година. Какво следва да направя, за да я получа? Последен отговор - 22.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Земеделска земя Здравейте! Имам неполучена рента от земеделска земя. Арендатора не желае да я изплати. Какво следва да направя, за да я получа? Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив