Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Казус

05.05.2016 - Продажба на имот - 1 Отговори     (0)

Здравейте моят въпрос е :майка и баща ми починаха,дядо ми по бащина линия също,чичо ми брат на баща ми също почина.Жива е жената на дядо ми .Оставаме а сестра ми дъщерята на чичо ми и баба ми.Имаме ниви и гори в и две къщи едната беше на на майка ми и баща ми а другата на баба ми и дядо ми.Аз като наследница какви права имам за продажби на тези имоти ,тъй като сестра ми не иска да продава а дъщерята на чичо ми не я познавам даже не желае да има контакти с нас .Баба ми не прави проблеми .Какви права имам аз?Благодаря ви.

									Анжела

Анжела

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.05.2016

Отговор: Здравейте, Анжела!
Информацията, която давате е много недостатъчна, но все пак ще Ви ориентирам:

Вие не можете да продавате сама нито един от описаните имоти.
За да вземете пари от тях имате три варианта:
1. Продавате своя наследствен дял като цяло - не Ви съветвам да го правите, обикновено това е неизгодна сделка за продавача
2. Продавате своя дял от някой имот, като преди това сте длъжна да предложите на всеки от съсобствениците си - за къщата на родителите Ви, това е само сестра Ви, а за тази на баба Ви и дядо Ви, както вероятно и за горите и нивите - сестра Ви, баба Ви и братовчедката, която не познавате - да изкупи Вашия дял на същата цена, която Ви предлага купувачът. Ако откажат - можете свободно да продавате дела си от съсобствения имот.
Това също не е за препоръчване - когато се купува дял, цената му винаги е по-ниска, отколкото ако продадете целия имот и после поделите парите.

3. Третият вариант, който се явява най-удачен, е да направите делба, след която ще стане ясно коя от Вас трите какво притежава (в случай, че чичо Ви не е бил в брак, когато е починал - иначе и съпругата му също е наследник).

Тук има и два подварианта:

А. Уговаряте се помежду си коя кой имот (или колко пари) ще получи и правите доброволна делба. Договорът се заверява при нотариус.
Следва да се направи една доброволна делба между двете със сестра Ви и една, отделна, между Вас, сестра Ви, баба Ви и братовчедката (евентуално и съпругата на баща й).

Б. Най-вероятният - не успявате да се разберете, не можете да се свържете или нещо друго пречи. Тогава завеждате дело за съдебна делба и там вече няма на къде да бягат - ще се постигне разделяне на имуществото - тогава съдът определя коя кой имот (или колко пари) да получи и коя на кого ще доплаща. Така Вие ще получите конкретни имоти, които ще можете да продавате, или пък направо пари, в случай, че останалите съсобственички искат да получат имоти и да Ви изплатят дела.
Но и в този случай няма да се разминете с едно дело - ще трябва да се води едно със сестра Ви и едно - между всички Ви.

При последния вариант (З. Б) разноските са най-големи, но пък е най-сигурният. В случай, че се стигне до делба, Ви съветвам да не се опитвате да се борите сама, а да си изберете и упълномощите адвокат, който разбира от имоти.

Пожелавам Ви успех!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com



За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Покупко-продажба на имот след парцелиране Здравейте, подадени са необходимите документи за парцелиране на имот на по-малки парцели, като проектът е одобрен и предстои нанасяне на новите... Последен отговор - 21.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Капандурите и ремонт на покрива Има шест капандури на покрива на блока. Съседите искат да останат само две след ремонта на покрива. Законна ли е такава промяна. Решението им е взето... Последен отговор - 23.10.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved bet Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay through online application with... Последен отговор - от

0 Отговори

НАЙ-ДОБРИЯТ ЕКСПЕРТ ПО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БИТКОЙН И КРИПТОВАЛУТА---REVENANT CYBER HACKER Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е нещо толкова невероятно, бях жертва на измама в резултат на онлайн инвестиция, свързах се с... Последен отговор - от

0 Отговори

Мога ли да си върна биткойните от измамник с помощта на REVENANT CYBER HACKER Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е нещо толкова невероятно, бях жертва на измама в резултат на онлайн инвестиция, свързах се с... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив