Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

обезщетение при чл.325 ал 1 т.3

04.02.2021 - Други - 3 Отговори     (0)

Здравейте !
Ще бъда благодарна, ако има компетентно лице да ме осветли по следният казус.
Притеснена съм за племенника ми...Назначен е на срочен трудов договор.Искат да му прекратят договора по чл 325 ал1 точка 3.
Моля ,обяснете ми след като ,му се прекрати договора по този член има ли право на обезщетение ,в какъв размер и колко време.?
Благодаря
Венева

									veneva

veneva Друго

Отговори (3)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

04.02.2021

Отговор: Здравейте, г-жо Венева,

при прекратяване на срочен трудов договор работникът има право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск.



За контакти

											veneva

veneva

05.02.2021

Коментар: Благодаря Ви за бързия и компетентен отговор ,но по скоро ме интересува дали на трудовата борса ще има право на обезщетение. Притеснени сме ,че племенника ми е със задължение към банка да изплаща апартамент.
Благодаря
Венева



За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

05.02.2021

Отговор: Да, племенникът Ви има право на обезщетение за безработица - в размер на 60 % от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

07.02.2021

Отговор: Здравейте госпожо Венева!
Често срещано в практиката основание за прекратяване на трудовото правоотношение е това по чл. 325, т. 3 КТ -с изтичане на уговорения срок. За да се приложи това основание, трябва да има валиден срочен трудов договор. Основанието по чл. 325, т. 3 КТ се прилага само за прекратяване на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 КТ, а не и на трудов договор за изпитване.
СЪГЛАСНО ЧЛ.54А, АЛ.1 ОТ КСО право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по КСО или законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на трудa.
Т.е., Вашият племенник има право на обезщетение за безработица, след прекратяване на трудовото му правоотношение, ако отговаря на по-горе посочените основания.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
мобилен телефон за връзка: 0887 201 222



За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Общинско жилище Здравейте, наематели сме на общинско жилище със синът ми от 15г. След смъртта на майка ми, съм наследник на една четвърт от селска къща с четири стаи без... Последен отговор - 7.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Общинско жилище, право на ползване Здравейте, наематели сме на общинско жилище със синът ми от 15г. След смъртта на майка ми, съм наследник на една четвърт от селска къща с четири стаи без... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив