Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Сваляне на възбрана.

01.02.2019 - Правни казуси - 8 Отговори     (0)

Имот продаден от ЧСИ на клиент "купувач" 03.2018 г.
Купувача започва процедура по продажба на мен. Излиза възбрана от 2017 г. и заради нея не мога да изтегля жилищен кредит. След публична продажба отпадат ли всички възбрани. Ако е Да защо още седи в АВ

									Ivaylo

Ivaylo

Отговори (8)    Коментара (3)

											адвокат Димитър Петков

адвокат Димитър Петков

01.02.2019

Отговор: Вече възбраните не отпадат автоматично, а по искане на кредитора по възбраната до ЧСИ. Може и по искане на купувача на публична продан, ако възбраната не му е противопоставима и не брани права.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

03.02.2019

Отговор: Какво означава "възбраната не е противопоставима и не брани права"?


За контакти

											Ivaylo

Ivaylo

05.02.2019

Коментар: Кредитора е обезпечен "проверено".
Купувача е подал молба до ЧСИ, но съшия не сваля възбраната с обяснението, че не е длъжен и сделка може да се изповяда, като се базира на някакво решение на ВКС от 2018 г.
Банката не дава кредит (може би с право) като има възбрана и така.
Това е някакъв омагьосан кръг в който всеки е прав но аз не мога да си свърша работа.



За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

05.02.2019

Отговор: ЧСИ отказва да заличи възбраната поради наличието на Тълкувателно решение на ВКС в тази връзка - № 1/2015 г., според което вписаните възбрани по реда на чл. 397, ал. 1, т. 1 ГПК или наложени в производство по индивидуално принудително изпълнение по чл. 451 ГПК и чл. 452, ал. 2 ГПК не се заличават след провеждане на публична продан на възбранения недвижим имот, освен в изрично предвидените от закона хипотези.
Според цитираното ТР - след влизане в сила на постановлението за възлагане от публична продан, придобилият собствеността купувач и всеки последващ приобретател на имота може да поиска заличаване на вписаната възбрана по изпълнението, ако не му е противопоставима и не брани права.



За контакти

											Ivaylo

Ivaylo

05.02.2019

Коментар: Ако на купувача е противопоставима и брани права какво значи, при факта че възбраната е на стария собственик. Какво общо има новия собственик, и ако закупя имота, ще мога ли да залича възбраната


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

06.02.2019

Отговор: Най-добрият вариант е искането за заличаване на възбраната да бъде подадено до ЧСИ от кредитора по изпълнителното дело.
Всеки последващ приобретател също може да подаде искане до ЧСИ за заличаване на възбраната съгласно цитираното ТР на ВКС.



За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

07.02.2019

Отговор: Стария ии новия собственик не са важни. Става дума единствено за кредитора/кредиторите. Може да се заличи възбраната на удовлетворения кредитор. Това е кредитор с възбрана, който е участвал в разпределянето на сумата от проданта и е получил това, което му се дължи. В най-честия случай имаме една ипотека и няколко възбрани, като само една от тях е наложена от ипотекрания кредитор. Тогава, в най-добрия вариант може да се заличи неговата възбрана след проданта, при това по негова молба. Този въпрос ще продължава да стои и се надявам, че е въпрос на време да се ограмотят банките. Иначе, имотите придобити на продан ще станат непродаваеми.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

08.02.2019

Отговор: А какво става с другите възбрани? Ако един имот има две ипотеки, а парите от проданта стигат за погасяване само на едната ипотека, какво се случва с втората? Възбраната за втората ипотека за вечни времена ли остава върху имота?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

08.02.2019

Отговор: Става въпрос за възбраните. Ипотеките се заличават по досегашния ред. Да, на практика възбраната остава за вечни времена. Или поне, докато не измислят нещо ново творците на безумия. Това тълкувателно решение, в частта си относно възбраните, противоречи директно на правна норма - правилника за вписванията. В който се казва, че възбраната се заличава по искане на лицето/учреждението, което я е наложило. В повечето случай, възбраната е наложена по искане на ЧСИ и по негово искане следва да се заличи. Отделно, възбраните вписани по съдебни дела изобщо пък не се заличават вече. Защото съдебното решение ги 'поглъщало". Горещо препоръчвам, в интерес на всички, полека да се свиква с мисълта за наличие на възбрана след продан и сделка. Тон следва да дадат кредитиращите банки, макар за сега да нямат указания по темата.


За контакти

											Ivaylo

Ivaylo

08.02.2019

Коментар: Адвокат Милена Миткова , напълно Ви разбирам. Аз тълкувам нещата по същия начин, за това казвам, че съм в омагьосан кръг. Най-лошото от всичко е , че аз не мога да изтегля кредит, за да го купя. В същото време продавача ще му е мноооого трудно да го продаде по обясними причини. и всичко това заради някакво недомислено решение.
За това и за много други подобни безумия, вече не ми се живее в България.



За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

09.02.2019

Отговор: Освен покупко-продажба има и други варианти, които не изключват теглене на кредит, но възниква въпроса: защо постоянно се създават "изкуствени" проблеми за решаването на които ни се налага да отделяме много време за да се чудим как да заобикаляме законите.



За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... . Последен отговор - от

0 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив