Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на ипотекиран имот

08.02.2012 - Ипотека - 4 Отговори     (0)

През 2008 год. изтеглих кредит за закупуване на кафене, което е ипотекирано до погасяване на кредита. Кредитът ми бе отпуснат на физическото лице С.К., защото моята фирма С.К.ЕООД все още нямаше приходи. Сега погасявам кредита с приходите от фирмата, но не мога да ги отчитам като разходи, при което се натрупва огромна печалба, която на практика аз нямам, защото погасявам кредит. Сами разбирате, че и корпоративният данък ще е голям поради високата печалба, която на практика нямам. Може ли кредитът да бъде прехвърлен на фирмата, чрез покупко-продажба на ипотекирания имот от физическото лице С К на ЕООД - С К, като цената на покупката бъде погасяване на вноските по сега съществуващия погасителен план? При теглене на нов кредит за погасяване на стария или рефинансиране значително нараства кредита със всички вноски и неустойки, които ще наложи банката. За информация кредитът е в CHF, и е 1/2 изплатен. Моля за Вашия съвет и какво да предприема в случай, че е възможен този вариант.

									Коева

Коева

Отговори (4)   

											Антон Илиев

Антон Илиев

08.02.2012

Отговор: Здравейте Коева,

доста оплетена идея имате. Досещам се какъв е проблемът ви - кредитът на физическо лице, който сте получили през 2008 година вероятно е отпуснат от тогавашната промоция на пощенска банка с "най-изгодните" за тогавашното време лихви, но при условие, че кредита не е в друга валута, а точно в швейцарски франкове. След като поскъпна швейцарския франк съответно ви се е увеличила месената вноска и търсите варианти за облекчаване на плащането.

Има два момента при вас - единият е, че ипотечните кредити отпускани на физически лица с по-дълъг срок на изплащане
отколкото кредитите отпускани на фирми. В тази връзка дори да беше възможно да прехвърлите кредита и да го трансформирате във фирмен - ще ви се признаят за разход може би месечните вноски, но срокът на кредита ще бъде доста по-кратък от което е възможно да нараснат двойно месечните ви вноски, а до колкото разбирам вие искате обраното?

Другият момент - да рефинансирате кредита с ипотечен кредит от същата или от друга банка при по-добри условия на по-добри цени. За целта трябва да решите дали да кандидатствате като физическо лице или вече като юридическо. Кредитите са различни, както споменах и финансовият ресурс за фирми винаги е по-скъп.

Ако пък продадете имота ипотеката трябва да се погаси напълно иначе не може да има покупко-продажба.

Аз бих ви посъветвал преди да предприемете каквито и да било действия да се обърнете към кредитен инспектор от вашата банка, за да проверите дали не можете да предоговорите кредита. Ако вече сте го направили и отговорът е отрицателен - имате няколко възможности...



За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

08.02.2012

Отговор: Здравейте отново,

едната от възможностите е да погасите кредита с налични средства, без да продавате имота. В този вариант погасявате само неизплатената част от главницата на кредита, а не всички оставащи вноски с лихвите по кредита ви. Също така повечето банки дават възможност за частично погасяване на кредита без наказателни лихви, когато се погасява с налични средства. Ако не разполагате с такава възможност и не желаете да направите рефинансиране с кредит от друга банка като физическо лице и не искате да си продадете имота - тогава вариантът е предоговаряне на кредита с вашата банка.

Бих могъл да ви дам още опции, но трябва да се запозная с конкретния случай и вашите дългосрочни планове, както и с размера на кредита и вашите доходи като юридическо лице, за да мога да бъда по-полезен.



За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

08.02.2012

Отговор: Очевидно, чисто счетоводно не Ви излизат сметките. Ако обектът е собственост на физическото лице, същото няма пречка да го отдаде под наем на търговското дружество. Наемът е в размер на месечната вноска по кредита или по-голяма, както прецените. В този случай дружеството формира разход - плаща наем. Данъците пък за доходи от наем, се облагат по следния начин: от размера на наема се приспадат 10% нормативно признати разходи, а остатъкът се облага с данък, чиято ставка е 10%. Така, ако трябва да "изчистите", като разход сума в размер на 12 000 лв. наем за година, ще сте формирали такъв разход за фирмата, а като физическо лице ще дължите данък в размер на 1080 лв. за годината общо.
И в заключение, ипотеката не е пречка за сделка, стига купувачът да е съгласен. При смяна на собственост ипотекарният кредитор си запазва правата по договора за ипотека и спокойно може да го пусне на публична продан, а отстраненият купувач има право да иска връщане на продажната цена от продавача.



За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

09.02.2012

Отговор: Вашият проблем е счетоводен. Най-добре е да се посъветвате със счетоводител. Най-добрият вариант е да предоговорите кредита с банката, така че да се изплаща от фирмата при същите условия, както ако се изплаща от физическото лице. Има и други варианти, но те са по-сложни, свързани с допълнителни разходи и са оправдани, ако кредита е за по-голяма сума.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

Популярни въпроси - Ипотека

Виж всички въпроси

Здравейте, моля, кажете, дали има българска банка, която предлага тази услуга: Потребителски заем за плащане на реклама при продажба на имот. Заем, който да се отпуска на собственик на имот, който не е с добра кредитна история.... Последен отговор - 6.04.2020 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Съсобственост на закупен апартамент с ипотека Може ли съсобственика ми да ми прехвърли неговия дял понеже съм основен кредитоиакател,без да да се променя договора с банката,така,че децата му да... Последен отговор - 8.03.2020 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Ипотечен кредит с застраховка живот Аз съм кредитоискател, а жена ми е съдружник. Към кредита има застраховка живот на мое име на пълния размер от кредита. Ако в процеса на изплащане... Последен отговор - 28.05.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Имот Здравейте,искам да попитам следното: при съвместно съжителство и раздяла жената отказва да напусне жилището,което е собственост на другия партньор... Последен отговор - 20.07.2020 от адв. Симеонова

2 Отговори

тавански етаж Имам наследен тавански етаж,вследствие размяна на части от фамилна къща.Имам издаден архитектурен план за преустройство на покрив и таванско... Последен отговор - 31.05.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив