Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Грешка в Нотариален акт

05.11.2019 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте, на 25.10.2019 г. имах сделка за покупка на имот. След като излезе новия нотариален акт видях, че има технически грешки. Първата е в "планоснимачен номер" при изписването номера в скобите с думи е сбъркано и в последствие забелено с коректор, написано правилния номер с думи, с химикал и сложен отгоре на поправката печата на нотариуса. Втората грешка е при заглавието "Нотариален акт за покупко - продажба на недвижим имот, №...., Том...., рег.№...., дело №....., от годината на сделката" е написана 2016 г. (сделката е през 2019 г.). Горе в дясно на нотариалния акт в квадратчето на вписването в Служба по вписвания, няма печат на службата. До колко са сериозни тези грешки: за годината, пропуска на печата на Службата по вписвания и забелванията с коректор по нотариалния акт от нотариуса? И трябва ли да се прави поправка на нотариалния акт или може и така да остане?

									Krasimira

Krasimira Друго
София

Отговори (3)    Коментара (3)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

05.11.2019

Отговор: Здравейте, Красимира,

препоръчително е да се прегледа нотариалният акт за точен отговор, но най-общо - по отношение на първото вече е извършена поправка от нотариуса, след като е поставен и печат на нотариуса. Относно останалите грешки и пропуски - предполагам, че в нотариалния акт е посочена действителната 2019 г., макар че в заглавието е сгрешена годината, а печатът на Службата по вписванията може да бъде поставен допълнително, като върнете нотариалния акт на нотариуса. За поправка на фактически грешки се съставя нов нотариален акт, като следва да присъстват отново страните по сделката - продавач и купувач.
За контакти

											Krasimira

Krasimira

06.11.2019

Коментар: Благодаря за отговора. За мен беше важно да разбера трябва ли да се прави поправка на нотариалния акт или може и така да остане. Тъй като имота е в провинцията и продавача е много труден за присъствие. Дори и в деня на сделката от която взе пари все мрънкаше как нямал време и че му отишъл деня и т.н. А за поправка, ако трябва да дойде....не ми се мисли колко ще мрънка още и дали ще се съгласи и кога. Иначе да, в съдържанието вече по - надолу на нотариалния акт е посочена действителната година 2019 г.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

06.11.2019

Отговор: В кое населено място и при кой нотариус е станало това? Препоръчвам да направите справка в АВ дали сделката наистина е вписана. Препоръчвам, ако има нужда от поправка на нотариалния акт, това задължително да се направи, независимо дали на продавача му е удобно или не. Грешка в нотариален акт могат да ви създадат невероятни проблеми в бъдеще.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Krasimira

Krasimira

06.11.2019

Коментар: гр. Ботевград, Таня Ревова


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

06.11.2019

Отговор: Здравейте Красимира!
Да, често срещано в практиката е , Нотариусът, който е изповядал сделката , както и участвалите страни в същата, независимо от факта, че са го изчели преди подписването му, въпреки това, да не са забелязали допуснатите неточности.
Когато тази неточност е една се използва точно такъв вид поправка, каквато Вие сте посочили - поправя се съответното число, дума , или израз, след което се слага печата на Нотариуса точно на това место и той се подписва.
Когато , обаче става въпрос за няколко неточности и следва на няколко места да се правят такива неща, очевидно е, че това не е допустимо.
В този случай се издава т.н. "Акт за поправка на нотариален акт" и то от същия Нотариус, който е изповядал сделката и при задължителното участие и съгласие на страните по нея.
При такива две съществени грешки - планоснимачен номер и година на извършване на сделката, моят съвет е да бъде издаден акт за поправка на нотариален акт, след което първоначално издаденият и вторият по ред занапред ще вървят заедно, но ще бъдете абсолютно убедена, че всичко е изчистено.
С уважение,
адв. Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											Krasimira

Krasimira

06.11.2019

Коментар: Благодаря, адв. Чанкова. Вчера след пореден разговор с брокерката във връзка с направените грешки ми каза, че нотариуската била казала, че не са съществени. Аз я попитах: Така ли според теб и нотариуската би трябвало да изглежда един официален документ като нотариалния акт, който е за години напред. Отговора беше мълчание. Разбира се ще искам поправка, защото нещата трябва да са както трябва. Но Вие ми посочихте още една грешка, която не бях забелязала. На печата върху поправката с коректора няма подпис на нотариуса, а само печат. Или сега се сещам някъде където така се поправя се изписва "поправката е моя" например.


За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Крайна цена на имот от съдя изпълнител Здравейте, интересува ме при покупка на имот от съдя изпълнител цената на която се провежда търга /публичната продан/ крайна ли е? В обявата на съдя... Последен отговор - 5.10.2020 от Веселинов

5 Отговори

Покупка на имот от съдя изпълнител Когато се закупува къща от съдя изпълнител и примерно се продава 1/2 от постройка, кояно не може да бъде разделена или няма два входа как се влиза във... Последен отговор - 5.10.2020 от адв. Симеонова

3 Отговори

Нотариален акт за постройка. Има някакъв проблем с платформата и немогат да пиша коментари на предходната си тема. Затова пускам нова. Закупих имот с нотариален акт където са... Последен отговор - 30.09.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

имот Имам интерес да закупя общинско жилище на мой близък в София жк.Люлин след като го закупя от общината на негово име той трябва да ми го прехвърли на мен... Последен отговор - 8.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Законност на постройка Закупих имот за който получих само нотариален акт без други документи за постройката, която е в него. В документа е описан имота и сградата е описана... Последен отговор - 19.10.2020 от Кристина Найденова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив