Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Грешка в Нотариален акт

05.11.2019 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте, на 25.10.2019 г. имах сделка за покупка на имот. След като излезе новия нотариален акт видях, че има технически грешки. Първата е в "планоснимачен номер" при изписването номера в скобите с думи е сбъркано и в последствие забелено с коректор, написано правилния номер с думи, с химикал и сложен отгоре на поправката печата на нотариуса. Втората грешка е при заглавието "Нотариален акт за покупко - продажба на недвижим имот, №...., Том...., рег.№...., дело №....., от годината на сделката" е написана 2016 г. (сделката е през 2019 г.). Горе в дясно на нотариалния акт в квадратчето на вписването в Служба по вписвания, няма печат на службата. До колко са сериозни тези грешки: за годината, пропуска на печата на Службата по вписвания и забелванията с коректор по нотариалния акт от нотариуса? И трябва ли да се прави поправка на нотариалния акт или може и така да остане?

									Krasimira

Krasimira Друго
София

Отговори (3)    Коментара (3)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

05.11.2019

Отговор: Здравейте, Красимира,

препоръчително е да се прегледа нотариалният акт за точен отговор, но най-общо - по отношение на първото вече е извършена поправка от нотариуса, след като е поставен и печат на нотариуса. Относно останалите грешки и пропуски - предполагам, че в нотариалния акт е посочена действителната 2019 г., макар че в заглавието е сгрешена годината, а печатът на Службата по вписванията може да бъде поставен допълнително, като върнете нотариалния акт на нотариуса. За поправка на фактически грешки се съставя нов нотариален акт, като следва да присъстват отново страните по сделката - продавач и купувач.
За контакти

											Krasimira

Krasimira

06.11.2019

Коментар: Благодаря за отговора. За мен беше важно да разбера трябва ли да се прави поправка на нотариалния акт или може и така да остане. Тъй като имота е в провинцията и продавача е много труден за присъствие. Дори и в деня на сделката от която взе пари все мрънкаше как нямал време и че му отишъл деня и т.н. А за поправка, ако трябва да дойде....не ми се мисли колко ще мрънка още и дали ще се съгласи и кога. Иначе да, в съдържанието вече по - надолу на нотариалния акт е посочена действителната година 2019 г.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

06.11.2019

Отговор: В кое населено място и при кой нотариус е станало това? Препоръчвам да направите справка в АВ дали сделката наистина е вписана. Препоръчвам, ако има нужда от поправка на нотариалния акт, това задължително да се направи, независимо дали на продавача му е удобно или не. Грешка в нотариален акт могат да ви създадат невероятни проблеми в бъдеще.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Krasimira

Krasimira

06.11.2019

Коментар: гр. Ботевград, Таня Ревова


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

06.11.2019

Отговор: Здравейте Красимира!
Да, често срещано в практиката е , Нотариусът, който е изповядал сделката , както и участвалите страни в същата, независимо от факта, че са го изчели преди подписването му, въпреки това, да не са забелязали допуснатите неточности.
Когато тази неточност е една се използва точно такъв вид поправка, каквато Вие сте посочили - поправя се съответното число, дума , или израз, след което се слага печата на Нотариуса точно на това место и той се подписва.
Когато , обаче става въпрос за няколко неточности и следва на няколко места да се правят такива неща, очевидно е, че това не е допустимо.
В този случай се издава т.н. "Акт за поправка на нотариален акт" и то от същия Нотариус, който е изповядал сделката и при задължителното участие и съгласие на страните по нея.
При такива две съществени грешки - планоснимачен номер и година на извършване на сделката, моят съвет е да бъде издаден акт за поправка на нотариален акт, след което първоначално издаденият и вторият по ред занапред ще вървят заедно, но ще бъдете абсолютно убедена, че всичко е изчистено.
С уважение,
адв. Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											Krasimira

Krasimira

06.11.2019

Коментар: Благодаря, адв. Чанкова. Вчера след пореден разговор с брокерката във връзка с направените грешки ми каза, че нотариуската била казала, че не са съществени. Аз я попитах: Така ли според теб и нотариуската би трябвало да изглежда един официален документ като нотариалния акт, който е за години напред. Отговора беше мълчание. Разбира се ще искам поправка, защото нещата трябва да са както трябва. Но Вие ми посочихте още една грешка, която не бях забелязала. На печата върху поправката с коректора няма подпис на нотариуса, а само печат. Или сега се сещам някъде където така се поправя се изписва "поправката е моя" например.


За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на имот и паркомясто Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в... Последен отговор - 12.12.2023 от адв. Симеонова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Значение на Земеделска земя, която попада в 'Жилищна зона с преобладаващо... Здравейте! Харесали сме си имот с описанието във въпроса ми по-горе. Тъй като не разбирам какво точно значи - хем е земеделска земя, хем пък попада в зона... Последен отговор - 16.02.2024 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Покупка на къща върху общинска земя Здравейте, имам намерение да закупя къща построена върху общинска земя. Къщата е наследена от две сестри, в момента се стопанисва от семеен приятел(... Последен отговор - 23.09.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив