Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Етажна собственост

26.09.2016 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте,
Имам следния въпрос: В процес на ремонт сме. Поставихме външно тяло на климатик извън обсега на нашата тераса, на стена /на част от която лежи и нашата тераса/, естествено след като сме искали съгласие на собственика, на чиято стена сме монтирали. Тази стена образува по една външна стена само на няколко апартамента от другия вход. Проблемът е, че на следващия ден след монтажа, дойде домоуправителката на входа, на чиято стена сме монтирали външното тяло, която твърди , че нямаме право да ползваме стената. Тя била „обща“, а не само на собственика на апартамента, в чиято част сме направили монтажа, т.е. стената се води „обща част“ за всички апартаменти от другия вход, а ние като собственици на апартамент от съседния вход нямаме право да ползваме въпросната стена.
Можем ли да ползваме стената при съгласие на съответния собственика от другия вход или трябва да искаме съгласието на всички собственици от другия вход?
Моля за повече информация по въпроса.

									РХК

РХК

Отговори (2)    Коментара (2)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

26.09.2016

Отговор: Здравейте!

Ако външното тяло е поставено на фасадата на блока (а от думата "външно" личи, че е така"), то той засяга обща част на сградата, доколкото външните стени са обща част.
За да е всичко законно, следва да имате разрешение от Общото събрание на етажната собственост на другия вход. (може да не са всички, достатъчно е мнозинство 50% +1 от присъстващите на общото събрание).
Ще Ви е трудно да получите подобно съгласие.
Друг е въпросът, как ще Ви противостоят, след вече направения монтаж...

Но, така или иначе, грешката е изцяло Ваша - не е достатъчно съгласието на съседа, чийто апартамент се загражда от стената, на която е монтиран климатика. За да е всичко О.К. откъм законност, трябва да има решение на ОС на ЕС.
Но практически климатици се монтират, а решения за тях почти никаде не са вземани...

Преценете риска сами. (Зависи и от това колко злобна и напориста е управителката на ЕС, а и останалите съседи...)

Стискам Ви палци и Ви пожелавам здрави нерви!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahooЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											РХК

РХК

26.09.2016

Коментар: Благодаря Ви адвокат Симеонова за бързия отговор.
Не сме мислили , че трябва да се иска разрешение от всеки един собственик :).
Да , всеки монтира, където реши :)
Докато човек не се сблъска с различни хора и характери, няма как да се научи.
При предложение от наша страна да се направи Общо събрание е отказала домоуправителката на другия вход, защото си познава съседите :).
Да попитам в такъв случай - ако не се съгласят на евентуално Общо събрание, ние имаме ли право да ползваме частта от стената, на която лежи и самата наша тераса, без да искаме разрешение и съответно решение на Общото събрание на съответната етажна собственост?
Тази макар и малка част от стената , на която е опряна и нашата тераса, тълкува ли се че тя е обща - както наша , така и само и единствено на собственика на апартамента, на чиято стена сме монтирали?За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

26.09.2016

Отговор: Ами, всъщност - не!
Нямате право да монтирате външно тяло и на собствената си фасадна стена, доколкото я променяте, макар и минимално.
Това е така дори за стената, която се намира вътре във Вашия балкон - тя е част от фасадата на сградата, така че е обща част.

Това - от законова гледна точка.

От практическа - черпете напористата дама една ракия и я успокойте, че повече няма да пипате любимата й фасада.

После си мълчете и се надявайте друг да не се сети да Ви тормози.

В общия случай, нещата минават на принципа "всяко чудо за три дни". Така или иначе е трудно да се справите по законовия ред. (не е невъзможно да инициирате свикване на ОС на ЕС, но е трудничко, а и едва ли си заслужава, ако не Ви правят проблеми - особено дамата-домоуправител).

Късмет!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahooЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											РХК

РХК

26.09.2016

Коментар: Благодаря Ви още веднъж за бързите отговори!
Решили сме да почакаме да видим докъде ще стигнат нещата. Фирмата, която ни монтира климатика, твърди, че досега все така е слагала и никой никому не е правил проблеми, но хората са различни, факт.
Благодаря още веднъж за разясненията!
Спокоен и усмихнат ден!За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Достъп до жилище Габрово ул. Генерал Дерожински 55.имотът ми е строен на калкан. От горната страна е улицата долният край граничи с реката, от едната страна е съседът ми,а... Последен отговор - 20.09.2021 от Кристина Найденова

3 Отговори

Узаконяване на място за поставяне на гаражна клетка ! Здравейте! Искам да си узаконя едно местенце зад блока, на което да поставя гаражна клетка. Зад блока ми има 12 клетки. Има място за още 14 - така ми казаха... Последен отговор - 19.09.2021 от Георги Митов

3 Отговори

Грешка в нотариалния акт Здравейте, загледах нотариалния си акт ,който е за сделка изповядана април 2021 година. Забелязах,че има грешка спрямо скицата от кадастъра. Номерата... Последен отговор - 15.08.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Анулиране на сделка за продажба на недвижимо имущество. Срок за анулиране.... Здравейте, въпроса ми е имали давностен срок за анулиране на сделка за продаден имот и какъв е той. Можем ли да осъдим купувача за покупка с... Последен отговор - 6.09.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

УПИ с 1/2 от сграда Здравейте, притежавам УПИ 500кв.м., ъглово във формата на квадрат с лице към две улици върху, което е застроена едноетажна къща със ЗП 98 кв.м. с два отделни... Последен отговор - 5.08.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив