Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Договор за аренда

17.09.2017 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте, имам подписан договор за аренда ,чийто срок изтича през 2020г. Арендаторът иска да сключим нов договор за аренда тази година, за да продължим старият,въпреки че остават още 3 години.Иска да му представя нотариално пълномощно от другите наследници,за да спазим новите промени по закона за арендата от тази година,но ми каза ,че оригиналните пълномощни трябва да му ги предам и да останат на съхранение при него..Искам да попитам колко време преди изтичане на договорът може да се сключи нов и защо трябва да му оставям оригинален документ,все пак някой ми има доверие и ми прави пълномощно и аз да го давам на друг.И още едно питане,рентата от него за тази година ще бъде по малко,отколкото ще се изплащат "белите петна",за това населено място ,Редно ли е това.

									станка попова

станка попова Друго

Отговори (2)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

17.09.2017

Отговор: Здравейте!
Съгласно чл.16, ал.1 от Закона за арендата в земеделието , може да се направи изменение на вече сключен договор за аренда, но, подчертавам, ТОВА ИЗМЕНЕНИЕ НЕ ЗАСЯГА УГОВОРЕНИЯТ ВЕЧЕ СРОК.Не може три години ,преди изтичане на настоящия договор да сключвате такова продължение на договор.
На мен не ми е известно да съществува законово основание, въз основа на което арендаторът да изисква и съхранява оригиналните пълномощни и смятам, че в случая става въпрос за някаква предохранителна мярка.
Що се отнася до размера на получаваната рента, то тя може да бъде в пари или в натура и при всяка кооперация е в различен размер.Определя се от пазарната поземлена рента и наема, който включва годишни амортизации и лихви върху капитала, вложен в арендуваните движими и недвижими вещи.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

18.09.2017

Отговор: Здравейте,
няма законова пречка тази година да сключите анекс, с който да удължите срока на договора. В Закона за аренда в земеделието е посочен само срок кога най-късно можете да направите това. Ваше е решението дали да сключите този анекс сега или да изчакате началото на 2020 година и едва след това да вземете решение дали да удължите срока на договора или не, като имате възможност да го предоставите на същия арендатор или на друг, или пък да решите Вие сами да обработвате имота. С искането си това да бъде направено в този момент арендатора иска да си подсигури ползването на имота за по-дълго време.
Относно пълномощните - оригинала на пълномощните следва да се съхраняват от Вас и е необходимо да се представят пред Нотариус в момента на сключване на договор за аренда или анекс към договора за аренда. На самия арендатор се предоставя само копие от пълномощните, за да може при евентуални проверки от ДФЗ-РА или МЗХГ да ги представи. Няма законово регламентирана ситуация, в която на него да му е необходим оригинала на това пълномощно. Според мен това негово искане е с цел да нямате възможност да ползвате пълномощното, за да сключите договор за аренда с друг арендатор.
И по повод размера на плащанията за "бели петна" и разликата им с размера на рентното плащане - размера на рентата се определя чрез договаряне между арендатор и арендодател и не може да се променя в срока на договора. Размера на плащанията за "бели петна" се определя всяка година от съответната Областна дирекция - Земеделие и се определя съгласно размера на средното годишно рентно плащане за съответното землище. Обикновено има разлика между тези два размера на плащанията.За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив