Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Договор за аренда

13.01.2014 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Имам договор за аренда до 2015 година за 35 лв. на декар. Арендаторът ме заставя да направя нов договор от 2013 до 2018 година. Ако подпиша договора, ще получавам по 40 лв. на декар. Ако не подпиша, ще си остана на 35 лв. до 2015 година. Мога ли по тази причина да разваля сега съществуващия договор?

									Стефан Стефанов

Стефан Стефанов

Отговори (3)   

											Емилиян Кърчев

Емилиян Кърчев

13.01.2014

Отговор: Можете да си останете на старият договор без да се съгласявате и да подписвате нов. Може и с анекс към стария договор да направите промени в цената на рентата и да удължите срока на договора без да правите нов договор. Причините, които изтъквате не са основание за разваляне на съществуващия договор, ако нямате намерение да сключвате нов договор с този арендатор. Според мен рента от 40лв е добра сума за този вид дейност.


За повече информация: http://www.energyaudit.bg/ | За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

14.01.2014

Отговор: Как точно арендаторът ви "заставя" да направите нов договор? Договорът отразява уговорките между две равнопоставени страни.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

16.01.2014

Отговор: Здравейте,
вероятно имате предвид, че арендатора Ви убеждава да направите анекс към съществуващия договор за аренда, а не сключването на нов.
Сам трябва да решите как да постъпите, защото:
- Ако нямате намерение да обработвате лично имота в близките години е добре да го отдадете под наем или аренда на лица, от които ще получавате плащане.
- В случай, че желаете да обработвате лично земята след като изтече срока на сега действащия договор за аренда, то тогава ще се наложи да изчакате края на стопанската 2015 година. До тогава размера на арендното Ви плащане ще е 35 лева на декар.
Нямате право да искате разваляне на сега действащия аренден договор на основание размера на договорената рента. Основанията за разваляне на един договор за аренда са много точно посочени в разпоредбата на чл. 27 от Закона за аренда в земеделието.
- Третата опция е да изчакате да изтече срока на сега действащия аренден договор след което да предложите имота на друг наемател/арендатор за по-голяма сума.
Когато решавате как да постъпите е добре да имате нещо много важно предвид: има землища, в които земите се работят от няколко арендатора, които са готови на всичко, за да увеличават обработваните площи. Но има и такива, в които на територията на землището работят дребни земеделски стопани, които не комасират големи площи и съответно не са склонни да взимат всичко, което им се предлага.За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив