Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

ДИМЕНЦИЯ

28.01.2020 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

ЗДРАВЕИТЕ
ИНТЕРЕСУВА МЕ КАК МОГА ДА ОСВИДЕТЕЛСТВАМ МАИКА МИ КОЯТО СПОРЕД МЕН ИМА ДИМЕНЦИЯ И ПРИ ТОВА ЧЕ ИМА ДИМЕНЦИЯ МОЖЕ ЛИ ДА ПРЕДИВЯВА ИСК ИЛИ ДА ПОДАВА ЖАЛБИ
ПОЗДРАВ

									мария

мария Друго

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

28.01.2020

Отговор: Здравейте, Мария,

можете да предявите иск за поставяне на майка Ви под пълно или ограничено запрещение, като искът се подава в съответния окръжен съд. В рамките на делото се назначава съдебно-психиатрична експертиза, която следва да отговори на въпроса дали майка Ви разбира свойството и значението на това, което върши, като при поставяне под запрещение съдът й назначава настойник, съответно попечител.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

31.01.2020

Отговор: Здравейте Мария!
Въпросът Ви има две страни - едната е медицинска, а другата - правна.
Dementio, или деменция, т.н. старческо оглупяване е твърде разпространено у хора в напреднала възраст , предимно над 80- те години.
За да се установи дали едно лице страда от това заболяване е задължително да бъде поставена диагноза от психиатър след осъществен медицински преглед.
Както посочих по-горе, втората страна е правната и тя е свързана с изясняване на въпроса - може ли Вашата майка да изразява правновалидна воля, т.е. да прави волеизявления, да извършва сделки на управление или разпореждане?
След като лекар- психиатър е установил , че майка Ви, евентуално притежава това заболяване, следващата стъпка е да се заведе дело пред Окръжния съд / за София - СГС /, в което производство съдът, след назначаване на съдебно- психиатрична експертиза, ще постанови майка Ви да бъде поставена под пълно или ограничено запрещение.
Тогава вече, след влизане на решението в сила и при назначен нейн настойник или попечител, в зависимост от това дали става въпрос за пълно, или ограничено запрещение, от нейно име ще може да изразява нейната воля.
Задължително обаче, ако се стигне до съдебно производство, моят съвет е да ангажирате адвокат.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 25.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив