Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Делба на общ имот

07.01.2020 - Правни казуси - 4 Отговори     (0)

:Здравейте,казисът ми е следният. Имам дъщеря от предходна връзка,с нея съм самотен родите.От 2010 г, живея с настоящият си партньор,до момента,(с който имаме общо дете на 4 г- припознал го е,нямаме брак) от 2 години сме си закупили ОБЩО жилище,НО КРЕДИТА е на негово име,аз съм дала 35 хил,с цел самооучатие към кредита му.От една година той има "афера" и от скоро иска да:продаде жилището ни,за да си изтегли нов кредит,и да си закупи самостоятелно жилище,,да ми върне мойте 35 хил.и да се разделим.Въпроса ми е:За какво мога да претендирам? Ясно е ,че ако той си закупи еднолично собствено негово жилище,общото ни дете,ще има дял!!! Но ако продаде това ни в момента,детето ми първото с което съм самотен родител,дефакто няма да има нищо.Освен ако после аз не си купя,но от финансова точка в момента е невъзможно.И как да действам в момента???? Какви права имам???? за какво мога да претендирам,ако се стигне до съд относно -продажба на имота,делба и т.н. Защото така го е замислил да продава.

									галя

галя Друго
София

Отговори (4)    Коментара (2)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

07.01.2020

Отговор: Здравейте, Галина,

както обяснявате случая, сте съсобственици с бащата на второто Ви дете на апартамент. Въпреки това, следва да поясните дали в нотариалния акт за покупката сте посочени и двамата като купувачи.
Действително общото Ви дете ще наследи баща си и ще придобие дял след смъртта му от бъдещото жилище.
За продажбата на апартамента, в случай че и двамата сте посочени като купувачи в нотариалния акт, е необходимо участието и на двама Ви при подписване на нотариалния акт. Ако обаче не сте посочена като собственик в нотариалния акт, следва в бъдещ съдебен процес да установявате с писмени доказателства, като платежното нареждане за сумата от 35 хил. лв., че сте съсобственик.
Препоръчително е адвокат да прегледа документите, с които разполагате, за точен и коректен отговор.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

07.01.2020

Отговор: На първо място, ще Ви обърна внимание върху нещо, което постоянно чувам от клиентите си. И което е погрешна гледна точка. Имотът е придобит с кредит. Ако кредитът още не е погасен, на практика "не сте го купили". Нямам предвид документално, а житейски. Тоест, имате имот, но реално не сте го платили още. Това е по отношение на личните Ви представи кой какво има/притежава. Дори да останете заедно или да не продадете имота, ако кредитът някога спре да се обслужва, в добрия случай, ще успеете да си върнете минимална част от вложеното (след публична продан), но не и всичко, което сте дала.
Вашето общо дете няма дял от каквото и да било, докато Вие или баща му сте живи. Първото Ви дете, също. Ще има дял - наследствен, след неговата смърт. Тъй като нямате брак, не можете да претендирате да останете в имота след раздяла. Имате два варианта. Да не се съгласите изобщо да продавате. Той няма как да продаде целия имот без Вас. Или да седнете и да направите една проста математика. Колко сте дала Вие, колко е платено до тук по кредита и колко остава да се плаща. И да му изплатите това, което е дал той до момента по кредита. А остатъка да продължите да го изплащате Вие. Като при такава уговорка, той разбира се, трябва да Ви прехвърли неговия дял. Ако се стигне до съдебна делба, отново поради липсата на брак, няма да получите жилището за себе си. Ще бъде изнесено на публична продан. От получената цена, първо ще вземе пари банката за целия остатък от кредита. ОСтаналото ще се подели между Вас и него. След като човекът има афера и иска да е самостоятелен, ще се наложи да плати цената за това и можете да се пазарите. Проблемът е, че имате да изплащате кредит и дори той да Ви даде неговия дял, остава въпроса дали ще успявате да плащате. Препоръчително е да започнете да договаряте с него и размера на издръжката, която ще плаща за общото Ви дете.За контакти

											галя

галя

07.01.2020

Коментар: Здравейте Адк.Николина и Адк.Милена.В нотариалният акт сме вписани и двамата.Искам да попитам Адк.Милена защо ,ако се стигне до съдебна делба и поради липса на брак,не бих получила жилището.???Относно,издръжка на детето ни,преди е заявявал,че няма никога да плаща за подобно нещо. Предполагам първо трябва да се вземат родителските права от някой от нас.И ,ще ги присъдят на бащата.За сега,идеята му е,да продаде общото жилище,някак си.да си закупи свое,и след това евентуално ще заведе дело за попечителство.Естествено,аз с минимална заплата ще е трудно да си закупя ново веднага.И ако аз винаги давам отказ за продажба на имота ни,,,той може ли еднолично да предведи иск в съда към мен,че все пак желае да го продаваме,или изведе на обществен търг????


За контакти

											галя

галя

07.01.2020

Коментар: Той ако заведе дело,въпреки моят ОТКАЗ за продажба,имам ли шанс да спечеля,и все пак да не се стигне до публична продан.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

07.01.2020

Отговор: При съдебна делба, бившият съпруг, на когото са възложени и родителсите права, може да иска имота и евентуално, съдът да му го даде. Като го осъди да изплати дела на другия в шест месечен срок. Отделно, ипотеката си остава. Но Вие нямате качеството "съпруг", тоест, няма да имате и качеството "бивш съпруг". Следователно, според нормата на чл.349, ал.1 от ГПК не отговаряте на условието за възлагане на имота.
Относно издръжката - дали той иска да плаща или не, няма значение. Със сигурност ще бъде осъден да плаща издръжка на детето си. И не, няма да Ви вземат родителските права и детето. Дело за това, че искате да упражнявате родителсите права и за издръжка, можете да заведете и Вие, още сега. Или когато решите. Това, че сте на минимална заплата изобщо не значи, че ще загубите родистелките права.
Всеки от Вас може сам да заведе дело срещу другия (съсобственици сте) за съдебна делба на имота. Както той, така и Вие.
Според мен, факта, че не разполагате със средства, както и това, че вероятно той Ви плаши с разни измислици за детето и т.н., Ви кара да отстъпвате. Просто Ви манипулира. Нямате реални причини да се притеснявате, освен евентуален жилищен проблем. Успокойте се и извлечете максимума от ситуацията. Помислете и поставете реални финансови условия за имота. Можете да живеете известно време под наем, например. Да, сега нямате пари за друго жилище, но това е сега. След година-две изобщо не се знае какво ще се случва. Концентрирайте се, върху настоящата ситуация и малко математика. Вземете си парите, които сте вложила и някакво "обезщетение" за стреса, който имате и този, който Ви предстои. Обяснете му, че да си вземете само сумата, която сте дала, не Ви устройва и че свободата му си има цена. Седнете и смятайте. Ако пределожението Ви е разумно, ще получите. Той бърза.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

12.01.2020

Отговор: Здравейте Галя!
Ако, лицето с което живеете на съпружески начала реши да продаде закупения имот, следва да върне на Банката, която го е кредитирала остатъка по главницата, а на Вас сумата от 35 000 лева , с която сте участвали.
Ако се стигне до делба на придобитото съвместно жилище, Вие не можете да претендирате за възлагане на имота във Ваш дял, тъй като нямате качество на съпруг.
Що се отнася до това, какво щели да наследят двете Ви деца - този въпрос е недопустим, тъй като все още сте жива.
Това, за което можете да претендирате е да Ви бъдат върнати 35 000 лева, както и да поискате бащата да бъде осъден да заплаща издръжка. Може също така да претендирате да бъде осъден да заплаща и наема на жилището, в което бихте живяли, с уговорката, че след продажбата на жилището се разделите, тъй като целта на покупката му е била семейството да живее в него. По отношение на първото по ред родено дете - не можете да претендирате нищо от настоящия си семеен партньор.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Тагове

здравейте
  
самотен
  
партньор
  
момента
  
общо
  

дете

  
брак
  

жилище

  
кредита
  
негово
  
дала
  
афера
  
иска
  
продаде
  
жилището
  
кредит
  
закупи
  
върне
  
въпроса
  
мога
  
претендирам
  
еднолично
  
общото
  
детето
  
първото
  
точка
  
права
  
стигне
  
относно
  

имота

  
делба
  
галина
  
съсобственици
  
бащата
  
въпреки
  
следва
  
дали
  
нотариалния
  
покупката
  
посочени
  
двамата
  
купувачи
  
баща
  
продажбата
  
случай
  
сумата
  
препоръчително
  
разполагате
  
първо
  
кредитът
  
тоест
  
имате
  
имот
  
отношение
  
дори
  
останете
  
минимална
  
публична
  
продан
  
нямате
  
претендирате
  
изобщо
  
целия
  
седнете
  
математика
  
остава
  
плаща
  
остатъка
  
изплащате
  
неговия
  
съдебна
  
поради
  
получите
  
цена
  
пари
  
банката
  
него
  
даде
  
издръжката
  
милена
  
издръжка
  
вземат
  
родителските
  
сега
  
евентуално
  
заведе
  
дело
  
заплата
  
отказ
  
продажба
  
съпруг
  
родителсите
  
другия
  
качеството
  
възлагане
  
осъден
  
реални
  
живеете
  
вземете
  
лева
  
заплаща
  

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследник на чичо ми Чичо ми остана вдовец.Те нямат деца.Аз и брат ми сме племенници от страна на леля ми,а чичо ми има един племенник.Няма други живи роднини.След смъртта на... Последен отговор - 24.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив