Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Дарение на 1/2 част от ипотекиран имот

01.06.2017 - Ипотека - 2 Отговори     (0)

Здравейте,
С партньора ми имаме съвместно закупено ипотекирано жилище (нямаме брак). Бихме искали да ми прехвърли неговата половина от жилището, под формата на дарение. Той ще остане съкредитоискател заедно с мен. Моля да ме посъветвате какви са необходимите действия, които трябва да предприемем. Предполагам ще е необходимо съгласие от банката. Вероятно ще трябва да подготвим и нова данъчна оценка на жилището, за да може да се извърши прехвърлянето. Предприемаме тези действие, защото половинката ми има дете от преден брак, на което е завещал предното си жилище, но се опасяваме да не предяви претенции и към този имот. Имаме дете от нашата връзка, което е непълнолетно и до колкото ни е известно е по-трудно да прехвърли своята половина от съвместното ни жилище на детето. За това решихме, че е по-лесно да прехвърли частта си на мен (детето ми е единствен наследник). Съветите Ви ще са изключително полезни и високо оценени.
Предварително благодаря за отделеното време!

									Василева

Василева

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

01.06.2017

Отговор: Здравейте, г-жо Василева!
Имам да Ви кажа много неща:
1. Няма пречка за прехвърляне на ипотекиран имот.
2. Не е необходимо съгласието на банката - ипотекарен кредитор, защото ипотеката си остава и тя може да се удовлетвори от цената на жилището, независимо кой е собственикът към момента
3. Разбира се, ще Ви трябват данъчна оценка и кадастрална схема.
4. Разумно е да прехвърлите неговия дял, по посочените от Вас причини
5. Не е толкова страшно да бъде прехвърлен и на непълнолетното Ви дете (дори и да е малолетно - не пречи), но има някои ограничения, които ще Ви затруднят - необходимо е Ваше волеизявление или липса на такова по реда на чл.33 от Закона за собствеността, ще Ви е нужен особен представител на детето, ще имате затруднения с по-нататъшни действия по имота, ако е собственост на непълнолетно лице - изисква се разрешение от районния съд и пр.
6. При прехвърлянето не забравяйте то да е възмездно - покупко-продажба или пък замяна, дори даване вместо изпълнение, но да не е дарение.

Не е невъзможно да стигнете до някакво решение и без намеса на адвокат, но не е сигурно, че ще е най-доброто за детето Ви. На Ваше място не бих се пробвала да се справя с това сама - твърде много има заложено (не само финанси, но и лични отношения).


Пожелавам Ви успех!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

02.06.2017

Отговор: Здравейте!
На пръв поглед изглежда, че няма пречки да осъществите помежду си с брачният си партньор сделка, но, на практика не е така.
Дори и да се осъществи дарение помежду Ви, имайте предвид, че дарението е атакуема сделка, т.е. винаги може да бъде оспорено едно дарение по съдебен ред.
Ако ще осъществявате сделка помежду си, то това би могло да бъде покупко- продажба например. Но, тук има друг момент - задължително ще се иска съгласие на Банката кредитор, за да осъществите такава сделка.
Що се отнася до факта, да прехвърлите собствеността на детето Ви от фактическото съжителство, ако то е малолетно или непълнолетно - няма да Ви разрешат. Има забрана, да се прехвърля право на собственост на деца за имоти, обременени с вещни тежести.
Добре е и на место да се консултирате с адвокат, защото всеки казус е сам за себе си и носи свои си особености.
С уважение,
адв.Чанкова
0887 201 222
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1За контакти

Популярни въпроси - Ипотека

Виж всички въпроси

Заверка на пълномощно Може ли пълномощно за учредяване на ипотека да бъде заверено от кмет, който изпълнява функциите на нотариус? Последен отговор - 12.07.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Ипотека и последствия! Здравейте! Моля за съвет и мнение! Дъщеря ми се омъжи и решиха да си закупят собствено жилище. Харесаха апартамент, но за целта както те, така и ние не... Последен отговор - 16.06.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Ипотека При случай, в който семейното жилище, придобито по време на брака чрез брачен договор става собственост на единия съпруг, може ли той без знанието и... Последен отговор - 7.09.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

спешна оферта за заем Имате ли нужда от заем? Искате ли да сте финансово стабилни? имате нужда от пари за разширяване на бизнеса си? Ние предлагаме всички видове заеми както... Последен отговор - 3.06.2018 от Abab

1 Отговори

3% гарантирана оферта за заем Здравейте Имате ли нужда от финансова помощ? Имате ли нужда от заем за закупуване на нова къща или за инвестиция, имате ли нужда от бърза финансова... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив