Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Дарение

10.06.2019 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Добър ден! Преди 9 години майка ми ми направи дарение на недвижим имот.
В нотариалния акт пише, че майка ми(дарител) запазва правото си на ползване на имота безвъзмездно докато е жива, а аз( дарената) нямам право да го продавам, отдавам под наем, ипотекирам и обременявам с каквото и да било тежести без писменото съгласие на дарителката. Моят въпрос е какви права и задължения имаме аз и майка ми? Мога ли аз като собственик да ползвам собствеността? Кой трябва да плаща данъци и разходи? Означава ли това, че аз съм длъжна да я издържам?
Мога ли аз да върна дарението на майка ми обратно? Благодаря ви предварително за компетентния отговор!

С уважение Милена

									Милена

Милена

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

10.06.2019

Отговор: Здравейте, Милена,

след като майка Ви е запазила правото на ползване, Вие притежавате т.нар. "гола собственост", но освен това с нотариалния акт за дарение има и допълнителни условия - нямате право да продавате, отдавате под наем, ипотекирате и обременявате с тежести имота. По правило данъците и разходите се заплащат от ползвателя. Относно издръжката - не споменавате такава да е уговорена с нотариалния акт, т.е. не сте длъжна юридически да издържате майка си, но съществува естествено моралният дълг.
За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

10.06.2019

Отговор: Здравейте, Милена!

Поддържам написаното от колегата Митова, но имам допълнение.
Вие не дължите издръжка на майка си в смисъла на поемане на пълната грижа за живота и здравето й от финансова гледна точка, но в случай, че тя няма възможност да се издържа сама, Вие имате синовния дълг да й помагате, но и едно законово задължение да й дадете издръжка, от която се нуждае, защото в противен случай за нея възниква правото да отмени дарението само на това основание. И двете задължения обаче, не са толкова комплексни, каквото е задължението, поемано от приобретателя по договор за гледане и издръжка.
Колкото до въпроса "Мога ли аз да върна дарението на майка ми обратно?" - отговорът му е по-сложен. Да, възможно е, но само ако и тя е съгласна. Спомнете си, че при дарението е необходимо съгласие на надарения.
Питате и дали може Вие да ползвате имота - зависи от това, какво е записано в нотариалния акт за дарение - ако майка Ви е запазила за себе си правото на ползване върху една стая или напр. "върху двете източни стаи и кухнята" и пр., то Вие ще можете спокойно да ползвате останалите помещения в жилището. Ако обаче тя си е запазила ползването върху целия имот (счита се, че е така и ако не е уточнено върху какво точно си запазва правото на ползване), то Вие можете да ползвате имота САМО и ЕДИНСТВЕНО със съгласието на майка си.
И накрая - относно задълженията около недвижимия имот - данъкът е дължим от ползвателя, т. е. от майка Ви, а разноските - от този, който реално ползва имота - т.е. обитателя. Това - принципно. Но, ако задлъженията не се плащат, доставчиците съдят директно ползвателя.

Не съм сигурна, че помогнах много - въпросът Ви е едновременно много конкретен, но не уточнява интереса Ви, който искате да защитите, така че оставам на разположение.

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com
За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.06.2019

Отговор: Здравейте Милена!
Сделката, която сте извършили с майка Ви е договор за дарение с тежест, при което Вие се водите по нотариален акт собственик, но нямате право да извършвате каквито и да е сделки на РАЗПОРЕЖДАНЕ с имота без съгласието на майка Ви.
Това в практиката се нарича получаване на т.н. "гола собственост", т.е., собственик на хартия, но на практика нищо не можете да извършвате без съгласието на майка Ви.
Можете да ползвате имота, ако майка Ви даде съгласие.
Консумативите по ползването на имота се заплащат от този, който ползва, следователно майка Ви, но заплащането на данъците за имота е Ваше задължение.
Надарен не може да връща дарението, тъй като Вие сте изразили съгласие при приемането на същото при тези условия и сте се съгласили. Може , евентуално друг вид сделка, но отново ще е нужно съгласието на майка Ви.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

придобиване на общински имот Моля ,обяснете ми какво трябва да направя ,за да придобия държавна ,а после актувана като общинска земя.Имаме построена къща 1965 година на тази земя и я... Последен отговор - 26.11.2022 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследство Здравейте. Прочетох вашата сратия но не разбирам какво по точно значи че правото да се претендира за възстановяване на запазена част се погасява по... Последен отговор - 4.12.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на УПИ с ид части Здравейте, Живея в УПИ от 2 блока с дворно място. Съсобствениците има с ид части и такива с право на строеж.Съсобствениците на ид части си правят... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

съсобственост на парцел в ид части Доб ден, Правите ли правни консултации по съсобственост на имот в ид части ? Правите ли искови молби до граждански съд ? какъв е вашия хонорар за правна... Последен отговор - 20.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив