Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Данък - частен съдебен изпълнител

21.06.2018 - Данъци и такси - 3 Отговори     (0)

Здравейте,

Казуса ми е следният: получих вчера уведомление от частен съдебен изпълнител. Оказа се, че е за неплатен данък на апартамент и гараж собственост на майка ми, която е извън България. Данъка не е плащан от 2008 година и търсят парите за тези 10 години. Доколкото знаех има давност от 5 години ( дефакто ,че може да не платя 10 ,а 5 години само). Отидох в НАП да пусна молба по давност, но те ми казаха, че сме изтървали даден срок за да го направим. Моля за съвет дали има наистина начин да отпаднат 5 години или не.

Поздрави,

									Траяна

Траяна Друго

Отговори (3)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

21.06.2018

Най-добър отговор*: Здравейте,

действително давността е пет години и съответно десет - ако са извършени изпълнителни действия, които прекъсват давността. Такива изпълнителни действия са налагането на запор, но не и образуването на изпълнително дело. Съветът ми е да подадете възражение за погасяване на задълженията с изтичането на петгодишна давност - както в НАП, така и по изпълнителното дело.



За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											Траяна

Траяна

22.06.2018

Коментар: Здравейте,

Има наложенa възбрана на ниви, прочетох, че дефакто е едно и също като със запора ,разликата е дали е движимо или недвижимо имущество. Известието от ЧСИ-то за възбраната е дадена на 20.06. Имам ли право да обжалвам, ако да в Данъчното ли да отида?

Благодаря за отговора.



За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.06.2018

Отговор: Здравейте,

при наложена възбрана върху недвижим имот давността се прекъсва. Препоръчвам да коментирате въпроса с адвокат, като му предоставите документите, с които разполагате, за да прецени дали в този случай да подавате възражение за погасяване по давност на задълженията.



За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

23.07.2018

Отговор: Здравейте, Теодора!

Ако изпълнителното дело е образувано през 2018г. (това не личи от Вашия отговор), данъците за годините до 2012, включително, са погасени по давност и НЕ следва да Ви бъдат събирани, АКО ВЪЗРАЗИТЕ!
Така че, непременно направете възражение за изтекла погасителна давност (след 01.01 на всяка календарна година се погасяват всички публични вземания, за преди повече от 6г., т.е., ако първите изпълнителни действия - доколкото разбирам, при Вас е възбрана на ниви, са извършени през 2017г., значи са погасени по давност годините до 2011, включително).
Отново повтарям - тези суми СА ДЪЛЖИМИ, но не могат да Ви бъдат събирани принудително. За да се освободите (по-скоро майка Ви) от тези задължения е необходимо да подадете искане за отписване по давност на всичките й задължения за времето до 2012г.

Колкото до това, което са Ви казали, за изпуснатия срок - ще са нужни още подробности, защото действително има срокове за възражението, но те текат по време на процеса, а, доколкото разбирам, процес във Вашия случай не е имало... Може би майка Ви е осъдена по реда на чл.417 и в този случай е необходимо СПЕШНО да бъде подадено възражение в съда!

Непременно проверете нещата и се консултирайте с адвокат, за да не плащате грешни пари - за мен периодът 2008-2012г. е погасен по давност, но следва да се влезе в процес, в който да бъде направено възражение за това.

Стискам Ви палци!

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com



За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Данъци и такси

Виж всички въпроси

Плащане данък Здравейте. Плащам ежегодно данък недв.имот и такса смет на имот представляващ неизползваема/ изоставена/ земя в село в община Средец.Земята е... Последен отговор - 4.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

освобождаване от такса интересува ме на какво отстояние от имота най много може да бъде разположен контейнер за отпадъци, за да не се плаща такса Последен отговор - 22.03.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Удостоверение за липса на задължения. Клиент,който продава жилищен имот,му трябва да извади от НАП удостоверение за липса на задължения.Регистриран земеделски производител,от повече от... Последен отговор - 21.11.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

партидния номер откъде мога да взема партидния номер за данъците, за да платя онлайн Последен отговор - 26.02.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Погасителна давност на данъци Бъдете предпазливи, когато става въпрос за данък... Погасителна давност на данъци „Бъдете предпазливи, когато става въпрос за данък МПС на автомобил“ Този проблем имам в момента и аз. Общ. "Кр.Село"... Последен отговор - 21.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив