Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Чужд имот в който живея

21.04.2020 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте,живея в чужд имот предоставен ми за ползване преди 8 години от човек без наследници,през тези всичките години съм плащал данъци и всички комунални без проблем,освен това съм налял в имота хиляди левове имам фактури и всички комшии за свидетели.Имахме устна уговорка със собственика чe след време ще остане за мен,но отскоро покрай него се завъртя жена и започна да го увещава да ме гони.Въпроса ми е:мога ли да придобия аз имота след всички тези години и инвестиции по някакъв начин,и какво би станало с мен ако със собственика не уредим нещата приживе защото е на възраст и се притеснявам?Благодаря.

									Валериев

Валериев

Отговори (2)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

21.04.2020

Най-добър отговор*: Данъците сте ги плащал, но данъчната сметка е на името на собственика. Но това е без значение. За да придобиете имота по давност е необходимо с трима свидетели да се докаже пред нотариус, че Вие владеете имота и никой не Ви е оспорвал правото на собственост. Само че, Вие сте в имота със знанието и съгласието на собственика, който Ви го е дал да го ползвате. Нещо като наемател, но без наем. В този случай, не владеете имота и няма как да го придобиете по давност или поне свидетелите Ви трябва да твърдят обратното. Ако собственикът почине и не се е оженил междувременно, то въпросната жена няма да има качеството наследник по закон и няма да може да има претенции. Но е възможно собственикът да й завещае имота и тогава след смъртта му, тя ще бъде собственик. Разбира се, може да Ви го завещае и на Вас. Ако все пак нищо не се случи - няма завещания, няма брак, то след смъртта му продалжавайте да си живеете там. И след време си извадете констативен нотариален акт, че сте придобил имота по давност.


За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											Валериев

Валериев

21.04.2020

Коментар: Благодаря адвокат Миткова за бързия и точен отговор!


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

26.04.2020

Отговор: Здравейте господин Валериев!
Във Вашия случай и при опасенията, които имате - задължително следва да се снабдите с документ за придобит по давностно владение недвижим имот.
Това може да стане по реда на обстоятелствената проверка с констативен нотариален акт, чиято процедура Ви е описала адв. Миткова и аз не бих си позволила да коментирам.
Моето намерение е да Ви обърна внимание на много важна подробност и тя е следната:
Без съмнение, ако изложените обстоятелства от Вас отговарят на действителното положение - Вие бихте сте се снабдили с констативен нотариален акт за собственост.
Но, констативния нотариален акт може да се ОБЖАЛВА.
За това - моят съвет е по съдебен ред, с едно съдебно заседание и ще имате съдебно решение, което при тези обстоятелства собственикът не би могъл да обжалва и то ще влезе в сила, т.е. ще стане необжалваемо и няма да е налице след това механизъм по който да бъде съборено.
Разбира се - изборът е Ваш и аз Ви желая успех!
С уважение,
адв.Чанкова
телефон за връзка: 0887 201 222
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Подялба на таван след развод Здравейте, ще съм Ви благодарен ако помогнете със следния казус. Майка ми и вторият ѝ съпруг са разведени 1991 г. по взаимно съгласие. Семейното им... Последен отговор - 30.10.2023 от Георги Маврудов

4 Отговори

вписване на искова молба за съдебна делба Здравейте, коя електронна услуга да ползвам в агенция по вписвания, за да впиша искова молба за съдебна делба? Съдът ми я иска. Последен отговор - 24.10.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

съдебна делба на къща Здравейте, казусът е следния: Къща на 2 етажа с дворно място, 2ма наследника с наследени по 1/2 идеални части и от къщата и от двора. Имота е делим т.е.... Последен отговор - 16.11.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственици на ПИ с идеални части , надвишаващи 100 % На какви наказателни мерки са подложени съсобственици на ид ч на земя , които дават невярни данни за ид. ч на парцела с цел да се облагодетелствуват при... Последен отговор - 8.12.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив