Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Ценообразуване на маза при ново строителство

23.05.2017 - Строителство - 4 Отговори     (0)

Здравейте,
Имам следния казус:
Инвеститор дължи на собственикът на имота, върху който строи, 64 квадрата като 60 квадрата от тях могат да бъдат предоставени като апартамент без маза. За останалите 4 квадрата инвеститорът предлага или да изплати на собственика 4 квадрата по 500евро или да предостави 4 квадрата маза. Въпросът ми е следния:
Ако апартаментът се оценява на 500евро квадрата това важи ли и за цената на мазата или тази цена е по-ниска що се отнася за доплащане за мази? Целта на собственика е последваща продажба на апартамента. В случая, ако собственикът се съгласи да вземе маза вместо да му бъдат на платени дължимите му 4 квадрата той ще заплати ли повече от нормалната пазарна цена за маза за тези 4 квадрата ( 4кв по 500 евро ) или квадратурата на мазата попринцип влиза в квадратурата на апартамент при покупкопродажба?

									Ивайла

Ивайла

Отговори (4)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

23.05.2017

Отговор: Ако уговорката е за апартамент, то към него по закон трябва да има мазе/складово помещение, което може и да е в самия апартамент. Тоест, няма как да Ви даде апартамент без мазе. Следователно, логиката е или апартамент от 64кв.м. с мазе, или плащане. Но много зависи и от това, какво точно пише в договора Ви - колко РЗП чиста жилищна площ ще получите, ако има разлики в квадратурата как се уреждат и т.н.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

23.05.2017

Отговор: Само една добавка - ако действително няма складово помещение към имота (вътре в него - килер, или извън него - таван или мазе), собственикът много трудно ще го продаде след това.
По-добрият вариант е да вземе мазето, ако няма друго складово помещение.
В противен случай имотът ще е ателие, а при тях цената на кв. метър е по-ниска.

На другия Ви въпрос - мазето е част от апартамента, но такава, за която не се дължи отделна цена! - т.е. неговата квадратура НЕ трябва да влиза в квадратурата на апартамента.
При уговорка за 500 евро на квадрат, за апартамент от 60 кв.метра, би трябвало цената да бъде 30 000 евро, в която влиза и мазето. Това е.
Разбира се, зависи и какво точно е договорено, но принципно не трябва да избирате.
Моето виждане е, че във Вашия случай, трябва да получите И мазе, И плащане!!!


С поздрав: адв. Симеонова

гр. София
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

23.05.2017

Отговор: Когато трябва да се оценяват различни по вид площи, цената на мазата е на стойност около половината от цената на жилищната площ. Това е съвсем приблизително. Най-точна оценка може да се направи само когато са известни всички факти за имота.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

23.05.2017

Отговор: Отговорът на брокер Кр. Найденова се отнася само за случаите, в които мазетата, като складови помещения, са повече от броя на апартаментите - т.е. могат да се продават отделно. И Вие сте решили да си купите едно допълнително мазе.
В този случай, да, цената е по-ниска от тази на жилищната площ, средно около два пъти, ако не може да се ползва за друго (склад, клекмаг, офис площ...)

Но, преди всичко, моля, обърнете внимание, и колегата Миткова Ви го е написала, макар и с други думи - Вие имате право на мазе към апартамента (уточнявам - ако към него няма таван или килер) И на доплащане или апартамент с по-голяма квадратура (64 кв.м), към който също има мазе.
Другото е опит да Ви подведат...


С поздрав: адв. Симеонова

гр. София
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Строителство

Виж всички въпроси

Разделяне на УПИ с къща Здравейте, заедно с майка ми и сестрите ми съм собственик на двор 1000кв.м. заедно с една къща. Ако всички сме съгласни, мога ли да отделя половината двор и... Последен отговор - 4.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

узаконяване на имот Здравейте.Преди около 20 години закупих половината от двуфамилна сграда която се състои отмазета .два етажа и тавански етаж които не фигурира в... Последен отговор - 11.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Добавяне на още 1 етаж на къща в зона"Б"-Закона за устройсво на Българското... Здравейте! Харесали сме къща, която се намира в зона "Б" според Закона за устройсво на Българското Черноморско крайбрежие. Къщата има акт 16 заедно с още... Последен отговор - 30.01.2023 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Изграждане на баня. Здравейте! Искам да пристроя баня и тоалетна към втори етаж на къщата ни. Не е необходимо съгласието на съседите. Какви документи са ми необходими? Последен отговор - 20.03.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Грешка Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив