Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Kола на инвалид

23.11.2017 - Данъци и такси - 2 Отговори     (0)

Здравейте,моля за помощ .Баща ми е инвалид ,преди 15 години си купи кола .Като инвалид, не плаща данък и винетка. Наложи се преди време да прехвърли колата на друг,но талона си остана на името на баща ми и баща ми си кара колата и до днес и си ползва облекченията за инвалид .Вчера е искал да мине на преглед ,но искат документ за платен данък ,тъй като колата се води на друг.От данъчното отказват да му издават документ ,че е освободен от данък, както до сега.Човекът на когото се води колата живее в друга община и не е плащал данък.Какво се прави в случая ?

									Татяна

Татяна

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

23.11.2017

Отговор: Здравейте, Татяна!

От въпроса Ви не става ясно каква е причината за прехвърянето на автомобила - дали услугата е била необходима на баща Ви или на другия човек.
За това не мога да изследвам моралната страна на случая. Ще Ви го представя само от юридическа страна:
1. Данъкът се дължи от собственика, освен ако не е учредено/запазено право на ползване на името на баща Ви.
2. Който иска да кара колата, трябва да я закара на технически преглед, а условие за успешното му преминаване е представяне на документ за платен данък.

Следователно, ако баща Ви не държи на автомобила, няма проблем - данъкът се начислява на името на собственика, а баща Ви няма нищо общо с това задължение. Вероятно НАП ще потърсят самия собственик.

Ако, обаче, баща Ви държи да ползва този автомобил, той следва да плати данъка, за да може да достигне до технически преглед. (Няма пречка данъкът да бъде платен от трето лице на името на собственика.) Предполагам, че данъкът няма да бъде голям, предвид възрастта на колата.

Все пак, ако баща Ви е направил услуга на другия човек, може да се свържете с него и да му подскажете, че дължи данък...

Обмислете нещата и вземете подходящото за Вас решение!


С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

25.11.2017

Отговор: Здравейте!
Доста неясно сте поднесли фактите.
Какво е прехвърлил баща Ви на друго физическо лице? Собствеността или ползването? Има ОГРОМНА РАЗЛИКА между двете.
Ако е само ползването - продължава да се води собственик баща Ви и всичко остава по старому, както е било преди прехвърлянето.
Ако е прехвърлил собствеността, означава, че е извършена покупко- продажба и затова собствеността на автомобила се води на друг човек. За да бъде довършена до край продажбата трябва да са били спазени всички изисквания на закона по изготвяне на договора и регистрацията в КАТ.
Няма как дистанционно отговорът ми да бъде прецизен, защото не съм запозната с документите за които говорите, какво всъщност отразяват.
Моля, потърсете на место адвокат, покажете документите , за да Ви се отговори точно, а не хипотетично.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Данъци и такси

Виж всички въпроси

Данък от наем на апартамент на физическо лице Здравейте, собственичка съм на апартамент, прехвърлен с дарения от родителите ми, които са запазили една стая с право на ползване. Апартаментът към... Последен отговор - 27.03.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Покупка на вече регистрирано МПС Здравейте! Купувам си МПС регистрирано в Стара Загора, а аз съм с постоянно жителство в Хасково, но не живея там, освен това МПС-то е Мотор, който... Последен отговор - 14.03.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

давностен срок данък сгради и такса смет Здравейте! Имам задължение над две хиляди лева за данък сгради и такса смет. Това задължение е от 2012 г. насам. Ходих в една от софийските общини за да... Последен отговор - 16.03.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Данък МПС Здравейте ! Имам решение на ТЕЛК над 75% . Въпроса ми е имам ли облекчение за данък на мотопед или мотоциклет ! Последен отговор - 23.03.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имаш ли право да си преустроиш апартамента на 2 отделни и единия да го отдадеш... Здравейте искам да попитам има ли комшийката ми право да си преустрои апартамента на 2 отделни с единия да го отдаде под наем? И наемателите даже и да не... Последен отговор - 1.04.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив