Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Kола на инвалид

23.11.2017 - Данъци и такси - 2 Отговори     (0)

Здравейте,моля за помощ .Баща ми е инвалид ,преди 15 години си купи кола .Като инвалид, не плаща данък и винетка. Наложи се преди време да прехвърли колата на друг,но талона си остана на името на баща ми и баща ми си кара колата и до днес и си ползва облекченията за инвалид .Вчера е искал да мине на преглед ,но искат документ за платен данък ,тъй като колата се води на друг.От данъчното отказват да му издават документ ,че е освободен от данък, както до сега.Човекът на когото се води колата живее в друга община и не е плащал данък.Какво се прави в случая ?

									Татяна

Татяна

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

23.11.2017

Отговор: Здравейте, Татяна!

От въпроса Ви не става ясно каква е причината за прехвърянето на автомобила - дали услугата е била необходима на баща Ви или на другия човек.
За това не мога да изследвам моралната страна на случая. Ще Ви го представя само от юридическа страна:
1. Данъкът се дължи от собственика, освен ако не е учредено/запазено право на ползване на името на баща Ви.
2. Който иска да кара колата, трябва да я закара на технически преглед, а условие за успешното му преминаване е представяне на документ за платен данък.

Следователно, ако баща Ви не държи на автомобила, няма проблем - данъкът се начислява на името на собственика, а баща Ви няма нищо общо с това задължение. Вероятно НАП ще потърсят самия собственик.

Ако, обаче, баща Ви държи да ползва този автомобил, той следва да плати данъка, за да може да достигне до технически преглед. (Няма пречка данъкът да бъде платен от трето лице на името на собственика.) Предполагам, че данъкът няма да бъде голям, предвид възрастта на колата.

Все пак, ако баща Ви е направил услуга на другия човек, може да се свържете с него и да му подскажете, че дължи данък...

Обмислете нещата и вземете подходящото за Вас решение!


С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

25.11.2017

Отговор: Здравейте!
Доста неясно сте поднесли фактите.
Какво е прехвърлил баща Ви на друго физическо лице? Собствеността или ползването? Има ОГРОМНА РАЗЛИКА между двете.
Ако е само ползването - продължава да се води собственик баща Ви и всичко остава по старому, както е било преди прехвърлянето.
Ако е прехвърлил собствеността, означава, че е извършена покупко- продажба и затова собствеността на автомобила се води на друг човек. За да бъде довършена до край продажбата трябва да са били спазени всички изисквания на закона по изготвяне на договора и регистрацията в КАТ.
Няма как дистанционно отговорът ми да бъде прецизен, защото не съм запозната с документите за които говорите, какво всъщност отразяват.
Моля, потърсете на место адвокат, покажете документите , за да Ви се отговори точно, а не хипотетично.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Данъци и такси

Виж всички въпроси

Работа без договор Здравейте. Познавам един фармацевт, който в период за около 2 години работеше в една аптека като фармацевт, без сключен трудов договор, съответно не е... Последен отговор - 5.02.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Данък върху наследен имот в Гърция Моля, за информация, ако наследеният имот е в Гърция, а ние сме български граждани с постоянно пребиваване в България, може ли да се приложи данъкът... Последен отговор - 12.03.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Плащане данък Здравейте. Плащам ежегодно данък недв.имот и такса смет на имот представляващ неизползваема/ изоставена/ земя в село в община Средец.Земята е... Последен отговор - 4.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

освобождаване от такса интересува ме на какво отстояние от имота най много може да бъде разположен контейнер за отпадъци, за да не се плаща такса Последен отговор - 22.03.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

партидния номер откъде мога да взема партидния номер за данъците, за да платя онлайн Последен отговор - 26.02.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив