Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

21.07.2016, "Открито" с Валя Ахчиева – имотна измама с предходни невписани документи

21.07.2016 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

Важна информация! На сайта на БНТ се появи трейлърът на предаването за имотната измама със земите на на майка ми в Плевенско - 20 Юли 2016: "Как възрастна варненка стана жертва на имотна измама - 21.07.2016. Представен е най-важният елемент от измамата: "две сделки с предходни, невписани документи".

Това е текстът на трейлъра: "В плевенска нотариална кантора са изповядани пред нотариус две сделки за земеделски земи и гора чрез преходни невписани документи в Агенцията по вписвания и чрез пълномощник на 83-годишна трудно подвижна жена от Варна. Възрастната жена обаче твърди, че не е искала да си продава имотите и че е жертва на измама. Гледайте "Открито" този четвъртък - 21 юли, от 22:30 часа по БНТ1! "
Повторение на предаването – в петък, 22.07.2016, от 14:15. Статии във връзка с подобни измами: https://www.actualno.com/crime/zam-pravosydnijat-ministyr-prizna-che-ima-problem-s-broja-na-imotnite-izmami-news_549130.html
Нотариусите ни са паразити: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/

									Ренета Стоянова

Ренета Стоянова Друго
Варна

Отговори (1)    Коментара (4)

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

22.07.2016

Коментар: Предаването за имотната измама със земите на майка ми вече е качено на сайта на БНТ. http://imedia.bnt.bg/predavanyia/otkrito-s-valya-ahchieva/kak-vazrastna-varnenka-stana-zhertva-na-imotna-izmama


За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

22.07.2016

Коментар: В предаването нотариусът обяснява, че сделките с невписан предходен документ за собственост при наличие на вписан са напълно редовни: "Така и така е имало вписани нотариални актове. Няма значение, че не е продавано с тях. И двата документа са титул за собственост (и вписаният, и невписаният). Няма значение с кой се продава - дали с единия, или с другия."

А може и с двата наведнъж: на единия купувач – с невписания, на другия – с вписания, нали? :)За контакти

											Десислава Щебетовска

Десислава Щебетовска

22.07.2016

Отговор: Възможността за имотни измами, а също и лисата на регулация за работата на фирмите предлагащи посреднически услуги при сделки с имоти, е нещото с което Националното сдружение на недвижими имоти се опитва от доста време да се справи. В момента няма никаква регулация. Нотариусите по принцип не са длъжни да проверяват имота, въпреки че разполагат с електронен достъп до Агенция по вписванията. Това задължение е най-вече на заинтересованата страна или ако човек има професионален посредник - на посредника. Нотариусите са длъжни да впишат всички сделки, които минават при тях. По принцип страните в предварителния договор декларират, че не действат при условията на чл.26-34 от ЗЗД, че не са под запрещение, че подписват по собствено желание, а не по чужда принуда или от крайна нужда, както и че условията по дадена сделка не са явно неизгодни за тях. Нотариуса е длъжен да се убеди в това. Той е длъжен да изяснява волята на страните и фактическото положение, както и да ги запознае ясно и недвусмислено с правните последици от техните действия.Нотариусът прочита проекта на нотариалния акт на участващите в него лица. Нямам представа какво се е случило точно във вашия случай. Бих ви пожелала да се справите, независимо от очевидно трудната ситуация в която сте. Но, наистина докато няма регулация, ясни и точно уредени законни норми ще съществуват възможности както за измами, така и за лоши практики в бранша. Желая ви успех.


За повече информация: http://imot.goddess.bg | За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

23.07.2016

Коментар: Защо да няма регулация? Действително, за брокерите няма, но тяхната роля е второстепенна (на посредници). Главната роля при сделките се изпълнява от издателя на нот. акт – нотариуса. А нотариалното производство е строго регулирано от няколко закона: ГПК (Глава 54-та с два раздела, Раздел I – Общи правила, чл. 569-577, и Раздел II - Особени правила, чл. 578-594), ЗННД (заглавие “Опазване правата и интересите на страните”, чл. 25 с 10 алинеи) и НК (чл. 311).

Какво се е случило в нашия случай?
Нотариус е изповядал две сделки с невписани документи за собственост на продавача при наличие на вписани такива. На всичко отгоре съставените от него актове за покупко-продажба гъмжат от грешки (някои – тенически, други – класически пример за лъжливо документиране по см. на ППВС 3/82), т.е. налице е нарушение на 586, ал. 1, 2 и 4 от ГПК (проверка на собствеността, във вр. с чл. 574 от ГПК - забрана да се извършват нот. действия относно противоречащи на закона документи и други действия) и чл. 580, т. 4 (точно и вярно съдържание на акта*) И двете разпоредби – на чл. 574 и на чл. 580, т. 4 – са сред изброените в чл. 576 (нищожни нотариални удостоверявания)
*В т. 4 от чл. 580 на ГПК пише само “съдържанието на акта”, но се подразбира, че трябва да е вярно, в противен случай нотариусът носи наказателна отговорност по чл. 311 от НК.

Важно уточнение. Проверката, дали документът е вписан, няма нищо общо с проверката за вещни тежести върху имота. Уточнението е важно, защото нотариусите редовно оправдават грешките си с това, че не са длъжни да проверяват за вещни тежести. Така е, не са длъжни – поне засега.

Материали за справка: http://softisbg.com/dannies_blog/informativni-materiali.html
За контакти

											Ренета Стоянова

Ренета Стоянова

23.07.2016

Коментар: Не знам защо в България всички обвиняват брокерите. Може би защото те сами се нагърбват с изпълнение на несвойствени задължения в старанието си да помогнат. А тяхната работа е само да свържат двете страни, които се търсят (продавач и купувач).

Брокерите не отговарят и няма как да отговарят нито за проверката на собствеността, нито за изпълнението на т.нар. особени изисквания на закона. Това са задължения и отговорности на нотариуса по закон. Дори и адвокатите не могат да отговарят за тези неща.

Единствено Нотариусът е оправомощен да направи изявлението: “След като се уверих, че продавачът е собственик и че са изпълнени особените изисквания на закона, съставих този акт” и т.н. И само Нотариусът носи наказателна отговорност, ако изявлението му не е вярно.

Нотариусите сигурно се подсмихват доволно, като гледат как брокерите и адвокатите си чупят краката да им вършат работата, а за тях остава само да прочетат на глас подготвения проект на нот. акт (неадекватен ритуал, останал от времената, когато хората масово са били неграмотни) и да се подпишат.


Материал за справка: "Защо при покупко-продажба на имот се ходи на нотариус?"http://softisbg.com/dannies_blog/zashto%20se%20hodi%20na%20notarius.pdf (не мога да пейстна линка, но го има в информационните материали, посочени за справка в горния коментар)За контакти

Тагове

сайта
  

предаването

  
имотната
  

измама

  
земите
  
майка
  

2016

  
жертва
  

сделки

  

невписани

  

документи

  

нотариус

  
чрез
  
жена
  
продава
  

измами

  

нотариусите

  

нотариусът

  
сделките
  

собственост

  
наличие
  
вписан
  
вписани
  
нотариални
  
актове
  
значение
  
двата
  
дали
  
единия
  
другия
  
купувач
  

регулация

  
работата
  
имоти
  
принцип
  

длъжни

  
проверяват
  
имота
  
страните
  
условията
  

нотариуса

  
длъжен
  

действия

  
него
  
случило
  

случай

  

брокерите

  
тяхната
  
роля
  

закона

  
раздел
  
правила
  
особени
  
покупко-продажба
  
други
  
собствеността
  

вярно

  
двете
  
носи
  
наказателна
  
отговорност
  
важно
  

проверката

  
вещни
  
тежести
  
материали
  

справка

  
задължения
  

отговарят

  
изисквания
  
адвокатите
  
изявлението
  

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив