Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Коментари на отговори - личен профил

Успешно добавено в бележника!

Изпрати съобщение

simeon_z

153
точки

154
кредити

Отговори: 0 Съвети: 0 Посещения:852
Въпроси: 4 Публикации: 0 Коментари: 0
Включи се към моята мрежа: https://ceb.bg/index/register/inv/5689 - Линк за покана
Коментари на отговори: 2
Покана от съсобственик за плащане на рента, по договор сключен от друг съсобственик?
Здравейте, Възможно ли е един съсобственик на земеделски имот да отправи нотариално заверена покана за плащане на задължение по договор за наем, сключен от друг съсобственик? Договорът има продължителност една година. Ако допуснем, че е възможно, следва ли, че ще се извърши плащането пряко към отправилия поканата? Ще се счита ли този договор за прекратен поради неплащане, ако то не се осъществи в подходящия срок? С уважение,
Раздел:

Земеделска земя

Населено място:

София

Зададен на: 12.01.2019 Последен отговор: 17.01.2019
 

Коментар на simeon_z: Много благодаря. Това наистина кореспондира и с моето разбиране на текстовете от закона.

Дата на коментара: 17.01.2019  
 
Отговори на въпроса
Свързани въпроси
Как да огранича действия на арендатор съсобственик?
Арендатор придоби 1/3 идеални части от земеделски имот, в който аз имам дял в същия размер. Не е редовен и коректен платец, нито поддържа открит диалог с арендодателите. След законодателните промени от май 2018, той ще може да отдава целия имот сам на себе си. В такъв случай, една възможност ще бъде да търся пропуснати ползи, ако докажа, че не е разпределил полученото по договора възнаграждение. Но то пак ще се определя от него самия. Бих могъл и да искам прекратяване на договора, ако докажа, че е неизгоден за мен или е сключен недобросъвестно. Това обаче доколкото знам касае само конкретния договор и влиза в действие след края на земеделската година. Тоест няма да ме защити от рецидиви. Има ли правен начин да си възстановя контрола върху моята част от имота, като търся ограничаване на едностранните действия на арендатора в бъдеще? Или трябва да се търсят законодателни промени през омбудсмана и други институции?
Раздел:

Земеделска земя

Населено място:

Плевен област

Зададен на: 02.06.2018 Последен отговор: 28.08.2018
 

Коментар на simeon_z: Бих желал да направя пояснение. Не визирам арендни отношения при които аз съм възложителя. Притеснението ми е, че след промените влезли в сила от 22.05.2018 г. в "Закона за собствеността и ползването на земеделските земи", чл. 4а ал. 3.2, в ролята си на съсобственик с дял над 25% идеални части, арендатора (частното лице) може да възлага еднолично на своята фирма или на други фирми с обвързани интереси обработката на земята при неизгодни за мен условия. Закона няма да изисква аз да участвам като страна по договора и ще трябва да отстоявам правата си в последствие като заинтересовано лице при всеки един рецидив. Наистина мога да поискам да се направи делба на имота, но при обсъждане с юрист, трудността беше в това да бъдат призовани всички съсобственици, защото някои от тях са трайно извън страната, няма начин да се свържа с тях и дори може да е възникнала впоследствие съсобственост с техни наследници.

Дата на коментара: 03.06.2018  
 
Отговори на въпроса
Свързани въпроси

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив