Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследствена земя

10.05.2020 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте, имам наследствена земя от баща ми, който е починал. Разбрах за нея на скоро, но имам само скица на земята. До колкото знам земята се обработва от някакви хора в момента. Какви документи трябва да си изкарам и при адвокат ли трябва да отида. Разбрах, че хората които я ползват, могат да я придобият след определен срок от време, ако не се появят наследниците. Моля, посъветвайте ме какво да правя.

									Р

Р

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

11.05.2020

Отговор: Здравейте,

препоръчително е да се направи справка в Службата по вписванията по ЕГН на баща Ви, за да се установи има ли вписан договор за аренда с лицата, които обработват земята, както и Решение на ОСЗГ. Въпросната справка може да се направи от адвокат, а може и сам да я направите в Имотния регистър.
Ако въпросните лица заплащат рента, не могат да придобият по давност земеделската земя, но от питането Ви може да се направи изводът, че същите не Ви заплащат рента.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

17.05.2020

Отговор: Здравейте!
Първият въпрос на който трябва да си отговорите е чия е била собствеността на земеделската земя - на Вашия баща, на Вашия дядо по бащина линия и след това веднага да отидете до Общинската поземлена комисия / ОПК/ по местонахождение на земята и да проверите по три имена и ЕГН на същите има ли решение на ОПК. Ако има - длъжни са да Ви дадат от същото в качеството Ви на наследник.
Ако сте само Вие единствен наследник не е нужно да правите каквито и да било документи да доказвате, че Вие сте собственик, тъй като решението на ОПК и удостоверението за наследници са достатъчни , за да се легитимирате като такъв.
Ако, обаче има и други наследници, за които също важи правото на наследяване - тогава задължително ще Ви е нужно земята да бъде поделена по доброволен ред със спогодба пред Нотариус, или по съдебен ред пред съда по местонахождение на земята.Най- доброто е да отнесете въпроса към адвокат и на место да се консултирате преди да действате.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив