Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Масово теглят кредити до 50 хиляди, банките покриват до 90% от имота

 

От 10 до 50 хиляди лева са най-масовите ипотечни кредити през месец март. Това сочат данните от изсследването на Кредит Център.
 
Статистиката показва, че заемите от 10 до 30 и от 30 до 50 хиляди са с почти еднаква популярност от около 45%. За сметка на това, никой през третия месец на тази година не е проявил женание за заем по-малък от 10 и по-голям от 90 хиляди.
 
При видовете ипотечен креди 98,3% са за покупка на жилище, а останалите 1,7 за лично ползване.
 
Класацията на градовете по размер на полученото ипотечно финансиране се запазва без промяна. Води София, на второ място е Варна, следвана от Бургас и Пловдив.
 
През изминалия месец обаче Пловдив почти настига Бургас, тъй като средният размер на кредитите в този град нараства с близо 1000 евро – от 25 260 на 26 120.
 
Най-предпочитаният от кредитополучателите срок за погасяване на заемите остава от 16 до 20 години, показват данните за март.
 
За такъв период на изплащане са изтеглени 39,3% от ипотечните кредити през изминалия месец. На следващо място по популярност са кредитите между 21 и 25 г. – всеки четвърти заем (24,8%) през март е взет с такъв срок на издължаване.
 
Този процент обаче се покачва спрямо отчетените 19,6% за февруари, което може да се тълкува като нарастващ оптимизъм сред потребителите, мотивиращ ги да теглят по-дългосрочни кредити.
 
Една от основните тенденции, която консултантите от КредитЦентър отчитат през март, е почти двойното нарастване на дела на кредитите, покриващи от 80% до 90% от цената на имота.
 
През последния месец те са 18,9% от всички ипотечни кредити при 10,5% през февруари. Това може да се обясни с постепенното завръщане на активността на банките на ипотечния пазар и с привличането на клиенти чрез рекламирането на висок процент финансиране.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив