Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Фиксираните лихви - хит при ипотечното кредитиране

 

Кредитирането с фиксирана лихва е най-новият хит в ипотечното кредитиране, съобщават от Кредит Център.
 
Освен това продължава стабилизирането на пазара на ипотечни кредити, което съществува през последните месеци у нас.
 
Други важни ененции, според изпълнителният директор на Креди Център, Тихомир Тошев са все по-честото търсене на професионални консултации, както и нуждата от допълнително финансиране на кредитите.
 
Нови оферти с фиксирани лихви за определен период се появиха и през май, и това оформи  тенденцията на трайно позициониране на продуктите с фиксирана лихва на пазара на ипотечното кредитиране”.
 
Разнообразието на фиксирани лихви се увеличава и въпреки че повечето такива предложения са с фиксирана лихва само за първата година, на пазара се появиха и продукти с фиксирана лихва за 7 и 10 години, каквито нашият ипотечен пазар не е виждал досега.

Фиксираните лихви за първата година се движат най-често в границите от 5.25% до 6.25%, а фиксираните лихви за по-дълги периоди – от 6.35% до 7.20%.
 
Фиксираните лихви за първата година са по-скоро маркетингов инструмент, а тези за по-дълъг период се избират от клиенти, търсещи дългосрочна стабилност на разходите им по кредита.

Изборът между продукт с фиксирана лихва или такъв с плаваща лихва за целия срок е много индивидуален и трябва да се прави след добра оценка на всички параметри на двата типа кредити и личните финансови възможности на клиента, коментира още изпълнителният директор на КредитЦентър. 
 
Наблюденията на консултантите от КредитЦентър сочат нарастване на размера на изтеглените кредити през месец май в три от четирите най-големи града на страната, които са определящи за облика на ипотечния пазар – София, Пловдив и Бургас.

Това се дължи и на увеличения процент на финансиране на сделките. Миграцията към големите градове и нарастването на населението в тях ще е все по-определяща за процесите в сектора на недвижимите имоти и в бъдеще. 
 
Основната част от клиентите, теглещи ипотечни кредити, са с месечен доход на домакинство от 1500 лв. до 2500 лв., сочат още данните. През месец май на този профил отговарят 86,5% от потребителите.

Кредитополучателите с доход на домакинство до 1500 лв. са 8,8% от общия брой, а тези с месечни приходи от 2500 лв. до 4000 лв. – 3,9%. Най-малък дял имат потребителите с доходи на домакинство над 4000 лв. – 0,8% от всички.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив