Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Около 400 хотела се продават в България

Пазарната ниша за продажба и управление на хотелски активи заема все по-голям дял от пазара на недвижими имоти в България.

 
Това сочи доклад на GVA Sollers Solutions за пазара на хотели в България.
 
Причините за това се крият в: голямото количество новопостроени площи през периода 2006 – 2010 година, недостатъчната опитност в управлението, както и в реалното намаление на приходите в сегмента отчетено през сезон 2008/2009 в резултат на световната криза. 
 
Допълнителен натиск оказва и отдаването на единици под наем във ваканционните комплекси, които с добро качество на услугата и правилно позициониране се оказаха сериозен катализатор на 
хотелиерският сегмент.
 
Към настоящия момент, в сайтовете на компаниите за недвижими имоти и различните портали са обявени за продажба между 300 – 400 хотела на територията на страната.
 
Това са предимно нови малки семейни хотели с категоризация от две или три звезди и с леглова база от 20 до 50 легла.  Над 85% от тях са построени по време на бума отпреди 3-4 години и са със спекулативна цел, без пазарна ориентация.
 
Около 70% от офертите са обекти, локализирани по презастроеното Южно Черноморие.
 
По последни данни на Националния статистически институт на територията на страната има 250 категоризирани с четири звезди хотели и 44 - с пет звезди.
 
25.51% от двете групи хотели са ситуирани в област Бургас, 22.11% в област Варна и 10,54% – област Благоевград. 12.24% се намират в столицата.
 
Пазара през 2011 ще бъде значително по-динамичен от изминалите 2009 и 2010, поради очакванията за корекции в продажните цени и необходимостта от освобождаване от активи.
 
Очакванията за силен летен туристически сезон ще се отразят позитивно на потенциалните инвеститори, което от своя страна също би довело до увеличаване обема на инвестициите в сектора.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив