Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Фиксираните лихви - хит при ипотечното кредитиране

 

Кредитирането с фиксирана лихва е най-новият хит в ипотечното кредитиране, съобщават от Кредит Център.
 
Освен това продължава стабилизирането на пазара на ипотечни кредити, което съществува през последните месеци у нас.
 
Други важни ененции, според изпълнителният директор на Креди Център, Тихомир Тошев са все по-честото търсене на професионални консултации, както и нуждата от допълнително финансиране на кредитите.
 
Нови оферти с фиксирани лихви за определен период се появиха и през май, и това оформи  тенденцията на трайно позициониране на продуктите с фиксирана лихва на пазара на ипотечното кредитиране”.
 
Разнообразието на фиксирани лихви се увеличава и въпреки че повечето такива предложения са с фиксирана лихва само за първата година, на пазара се появиха и продукти с фиксирана лихва за 7 и 10 години, каквито нашият ипотечен пазар не е виждал досега.

Фиксираните лихви за първата година се движат най-често в границите от 5.25% до 6.25%, а фиксираните лихви за по-дълги периоди – от 6.35% до 7.20%.
 
Фиксираните лихви за първата година са по-скоро маркетингов инструмент, а тези за по-дълъг период се избират от клиенти, търсещи дългосрочна стабилност на разходите им по кредита.

Изборът между продукт с фиксирана лихва или такъв с плаваща лихва за целия срок е много индивидуален и трябва да се прави след добра оценка на всички параметри на двата типа кредити и личните финансови възможности на клиента, коментира още изпълнителният директор на КредитЦентър. 
 
Наблюденията на консултантите от КредитЦентър сочат нарастване на размера на изтеглените кредити през месец май в три от четирите най-големи града на страната, които са определящи за облика на ипотечния пазар – София, Пловдив и Бургас.

Това се дължи и на увеличения процент на финансиране на сделките. Миграцията към големите градове и нарастването на населението в тях ще е все по-определяща за процесите в сектора на недвижимите имоти и в бъдеще. 
 
Основната част от клиентите, теглещи ипотечни кредити, са с месечен доход на домакинство от 1500 лв. до 2500 лв., сочат още данните. През месец май на този профил отговарят 86,5% от потребителите.

Кредитополучателите с доход на домакинство до 1500 лв. са 8,8% от общия брой, а тези с месечни приходи от 2500 лв. до 4000 лв. – 3,9%. Най-малък дял имат потребителите с доходи на домакинство над 4000 лв. – 0,8% от всички.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив