Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Около 400 хотела се продават в България

Пазарната ниша за продажба и управление на хотелски активи заема все по-голям дял от пазара на недвижими имоти в България.

 
Това сочи доклад на GVA Sollers Solutions за пазара на хотели в България.
 
Причините за това се крият в: голямото количество новопостроени площи през периода 2006 – 2010 година, недостатъчната опитност в управлението, както и в реалното намаление на приходите в сегмента отчетено през сезон 2008/2009 в резултат на световната криза. 
 
Допълнителен натиск оказва и отдаването на единици под наем във ваканционните комплекси, които с добро качество на услугата и правилно позициониране се оказаха сериозен катализатор на 
хотелиерският сегмент.
 
Към настоящия момент, в сайтовете на компаниите за недвижими имоти и различните портали са обявени за продажба между 300 – 400 хотела на територията на страната.
 
Това са предимно нови малки семейни хотели с категоризация от две или три звезди и с леглова база от 20 до 50 легла.  Над 85% от тях са построени по време на бума отпреди 3-4 години и са със спекулативна цел, без пазарна ориентация.
 
Около 70% от офертите са обекти, локализирани по презастроеното Южно Черноморие.
 
По последни данни на Националния статистически институт на територията на страната има 250 категоризирани с четири звезди хотели и 44 - с пет звезди.
 
25.51% от двете групи хотели са ситуирани в област Бургас, 22.11% в област Варна и 10,54% – област Благоевград. 12.24% се намират в столицата.
 
Пазара през 2011 ще бъде значително по-динамичен от изминалите 2009 и 2010, поради очакванията за корекции в продажните цени и необходимостта от освобождаване от активи.
 
Очакванията за силен летен туристически сезон ще се отразят позитивно на потенциалните инвеститори, което от своя страна също би довело до увеличаване обема на инвестициите в сектора.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив