Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Масово теглят кредити до 50 хиляди, банките покриват до 90% от имота

 

От 10 до 50 хиляди лева са най-масовите ипотечни кредити през месец март. Това сочат данните от изсследването на Кредит Център.
 
Статистиката показва, че заемите от 10 до 30 и от 30 до 50 хиляди са с почти еднаква популярност от около 45%. За сметка на това, никой през третия месец на тази година не е проявил женание за заем по-малък от 10 и по-голям от 90 хиляди.
 
При видовете ипотечен креди 98,3% са за покупка на жилище, а останалите 1,7 за лично ползване.
 
Класацията на градовете по размер на полученото ипотечно финансиране се запазва без промяна. Води София, на второ място е Варна, следвана от Бургас и Пловдив.
 
През изминалия месец обаче Пловдив почти настига Бургас, тъй като средният размер на кредитите в този град нараства с близо 1000 евро – от 25 260 на 26 120.
 
Най-предпочитаният от кредитополучателите срок за погасяване на заемите остава от 16 до 20 години, показват данните за март.
 
За такъв период на изплащане са изтеглени 39,3% от ипотечните кредити през изминалия месец. На следващо място по популярност са кредитите между 21 и 25 г. – всеки четвърти заем (24,8%) през март е взет с такъв срок на издължаване.
 
Този процент обаче се покачва спрямо отчетените 19,6% за февруари, което може да се тълкува като нарастващ оптимизъм сред потребителите, мотивиращ ги да теглят по-дългосрочни кредити.
 
Една от основните тенденции, която консултантите от КредитЦентър отчитат през март, е почти двойното нарастване на дела на кредитите, покриващи от 80% до 90% от цената на имота.
 
През последния месец те са 18,9% от всички ипотечни кредити при 10,5% през февруари. Това може да се обясни с постепенното завръщане на активността на банките на ипотечния пазар и с привличането на клиенти чрез рекламирането на висок процент финансиране.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив