Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Апр 11, 2013

Различните райони демонстрират различни тенденции, но като цяло няма причини да се очаква спад на цените, заявява изпълнителният директор на Булленд Инвестмънтс - Данко Идакиев

Данко Идакиев е завършил ВМЕИ София, сега ТУ София.  От 1987 г. до 1998 г. е работил основно в сферата на електрониката и програмирането, последователно в ЦИИТТ, National Semiconductor и ПСИ Аутомотив. От 1999 г. до 2003 г. е бил Технически Директор на ЕКСО 2000 Бизнес Парк - инвестиции и отдаване на офиси под наем в първия Бизнес Парк в София. От 2004 г. до 2006 г. е заместник управител на Нисан София ЕООД. От 2006 г. до 2012 г. е изпълнителен директор на Нисан София АД. Изпълнителен директор на Булленд Инвестмънтс АДСИЦ от 10 декември 2012 г.

- Г-н Идакиев, традиционно Булленд залага на два типа активи в портфейла си, а именно земеделски земи и други недвижими имоти, какво е текущото съотношение между двата типа?

Наистина Булленд се стреми да диверсифицира портфейла си, като се концентрира както върху земеделски земи в цялата страна, така и върху търговски, селскостопански и офис имоти в големите градове.

Към момента портфейла на Булленд се състои от над 16 000 дка земеделски земи, жилищни и търговски имоти, както и офиси. Общото РЗП на неземеделските имоти на Булленд към момента е приблизително 12 000 кв.м.

- Планирате ли промяна с увеличаване на акцента върху едно от двете направления?

Засега сме отворени към сделки и в двете направления, ако са на цени, които отговарят на стратегията на дружеството и гарантират добра доходност.

- Обявихте подготвяна сделка за 2,5 млн. лв., в сектора на земеделските земи или в другото направление ще бъде тя?

Сделката, ако изобщо се осъществи, е в сферата на земеделските земи, но искаме да подчертаем, че става въпрос само за предварителен договор. Така че може да коментираме по-подробно само след сключване на окончателен договор.

- Каква ще е стратегията ви при земеделските земи? Ще се съсредоточите ли в определени землища, ще купувате или продавате земеделска земя? Ще правите ли поземлено банкиране?

Първата стъпка от стратегията е да се освободим от имотите в землищата, в които имаме под 50 дка, като ги заменим или продадем и закупим земи в землища, в които имаме над 150 дка към момента.

Ще участваме активно във всички комасационни проекти в землищата, в които имаме значителни имоти с цел окрупняването на съществуващите земеделски площи.

- Очаквате ли спад на цените и/или неликвидност на пазара на земеделски земи, ако вместо добра реколта и високи международни цени имаме суша в България и ниски международни цени?

Цените на земеделските земи и активността на пазара са функция от редица фактори и изброените са само една част от тях. Не бива да бъде подценяван интересът на големи купувачи към конкретни райони, например Плевен, Стара Загора и Хасково, наличието на окрупнени земеделски имоти, съотношението обработваеми/необработваеми земи, ефектът на субсидиите от ЕС, както и цялостната посока на развитие на пазара на недвижими имоти в България.

- Към 31 декември 2012 г. сте отдали под наем и аренда 78% от притежаваните земи, защо процентът не е по-висок? Имате ли информация колко от тези 78% се обработват или сред тях има такива които са отдадени „нацяло“ като рентата е съобразена с факта, че не всички ще се обработват?

За нас първостепенна задача е да осигурим отдаването под аренда на поне 90% от наличните земеделски земи. Предприели сме активни действия в тази посока и вярваме, че резултатите няма да зъкъснеят.

- Планирате ли да развиете собствено дружество, обработващо земеделска земя?

Засега не.

- Планирате ли увеличение на основния капитал?

За настоящата 2013 не планираме увеличение на капитала.

 

Източник: www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив