Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 30, 2013

До 1500 лева стигна декар земеделска земя в някои части на Добруджа. Високите цени извадиха много продавачи на пазара. Като резултат - цените вече спряха да растат и дори на отделни места има леко поевтиняване, показва анализът на земеделското министерство.

Тенденциите в цените на земеделската земя специалистите обясняват и с финансовата криза, която води до отлив на инвеститори. Освен това по-ниските цени на зърното и свиване печалбите на земеделските производители донякъде намалява интересът им към наемане и купуване на земи, предаде БНТ.

В момента най-голямо е търсенето на земя в Североизточна България, в Добруджа няма и един пустеещ декар. "Най-слаб е пазарът в западната част на страната. Особено в Югозападна България е най-лошо качеството на имотите, миграцията е голяма, а икономическите показатели са ниски", каза Кирил Стоянов - нач. отдел "Държавен поземлен фонд", МЗХ.

В момента средните цени на земеделската земя у нас се движат между 400 и 700 лева в зависимост от категорията. В някои райони като Добруджа, цяла Североизточна България, части от Бургаско и Старозагорско цените надхвърлят 1000 лева, дори има терени в Добруджа с цена 1500 лева.

Играчи на пазара

Според експертите отмина времето на хаотично купуване и продаване на земя. Сега на пазара се налагат сериозни играчи, които търсят земеделски имоти с голяма площ, високо качество и добра локация. "От 2 години се наблюдава целенасочено търсене на окрупнени райони или на терени, които допълват тяхната собственост", поясни Кирил Стоянов.

През последните години бяха реализирани сделки, при които бизнесмени закупиха десетки, дори стотици хиляди декара земя. Стигна се дотам, че наскоро от Съюза на земеделските кооперации предложиха чрез закон да се определи горна граница на собственост на земеделската земя у нас.

Тенденции

Очаква се леко намаление на цените на разпокъсаните имоти в неатрактивните райони. В същото време обаче, въпреки застоя на пазара, плавно ще се увеличава интересът към сделките с комасирана земя.


Източник: Dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив