Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 23, 2012

В последните дни се лансира идеята за създаване на катастрофичен пул или за плащането на задължителна застраховка на имотите с данъците


В последните два месеца заради наводненията в Хасковско и бедствието по Черноморието се поведе дебат за въвеждането на задължителна застраховка на имотите. В последните дни в него се включи и Комисията за финансов надзор (КФН). Председателят й Стоян Мавродиев призова от ефира на една от националните телевизии за широко обществено обществено обсъждане на темата, така че да се намери най-правилния и подходящ модел.

Експерти лансираха идеята за създаването на т. нар. катастрофичен пул, който да се създаде с участието на държавата и частни компании с цел застраховане на недвижимото имущество на минимален праг и с такова покритие, че всеки да може да си позволи да плаща премиите.

Този пул действа на принципа на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“,  като се обхващат рисковете от земетресение, наводнение и свлачище. При желание на собствениците пък имотите могат да бъдат допълнително застраховани и за други рискове.

Лансира се и идеята задължителната застраховка да се плаща с данъците на имотите, както беше до 1997 г.

Наблюденията показват, че застрахователната култура в България е на доста по-ниско ниво в сравнение с други страни. В последните няколко години се наблюдава известно увеличение на застраховките на имущество, но те са по-скоро ефект от кредитния бум, отколкото плод на лично решение и отговорност.

Това потвърждават и резултатите от анкета на Investor.bg сред читатели. От над 2 200 отговорили 60% обявяват, че не са застраховали имуществото си, 17% са го направили заради сключен ипотечен кредит и задължителното изискване за застраховка, а едва 23% смятат, че застраховката им дава известна сигурност за имуществото.

Безспорно е необходим широк обществен и експертен дебат преди окончателното вземане на решение за въвеждането на задължителна застраховка на имотите. Застраховката има своите предимства и дава известна сигурност на собствениците, но от 1997 г. застраховането в България се основава на доброволен принцип с изключение на задължителните застраховки, които въведоха банките за отпускането на ипотечен кредит.

Въвеждането на задължителна застраховка е чувствителен момент, който може да се изтълкува от една страна като вмешателство в личния избор и личната отговорност към имуществото, а от друга – като принудително изземване на доход от собствениците и наемателите на жилища.

За създаването на катастрофичен пул е необходим и начален капитал, с който при необходимост да се изплатят първите обезщетения. От дискусиите в последните дни става ясно, че е обсъждано тегленето на заем от Световната банка. Въпросът е обаче дали той ще бъде частен, или държавен, като се има предвид обсъжданата структура на евентуалния  катастрофичен пул, който ще действа у нас.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив