Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 14, 2012

Адвокат на интересите ни или измамник

Все по-голяма вълна от некомпетентни брокери залива нашето общество – хората не бранят интересите си и попадат на обикновени измамници, представящи себе си като брокери, изискващи да им се заплатят същите такси, каквито на лицензираните професионалисти в сферата на недвижимите имоти. Дори нашият избор на брокер да е добър, отсрещната страна може да няма същия късмет. Нерядко хората се заблуждават в желанието си да направят покупка на имот бързо, евтино и без много разправии. Именно в такива случаи е най-голямата опасност да попаднете на фалшив брокер. Нека ви разкажем една история за един брокер, който е получил комисионната си без да защити каквито и да е интереси на една от двете страни.

Обичайните подробности около недвижимия имот , които един специалист трябва да провери дали са изрядни, са не много на брой, но изключително съществени за бъдещите собственици. Например – какъв е кварталът, в частност районът около имота, какъв е блокът (ЕПК, тухла, панел – т.е.  качество на строителството), какви са хората в този блок, има ли домоуправител и какви са ремонтните дейности  във входа. След това идва ред да се провери състоянието и на самия апартамент – тръби, канализация, вентилация, течове и т.н. След като всичко това, както и безупречните документи са налице – тогава вече апартаментът се представя на потенциалния купувач като изряден. Ето такъв брокер би заслужил своята комисионна, която се дава за добре свършена работа. Нека ви разкажем една реална история, която противоречи напълно на изискванията към добрия брокер.

Родители искат да закупят  собствено жилище за детето си. Изискванията са малко – търсят едностайно жилище в точно определен квартал, цената на апартамента да е до определена сума. Намират подходящи обяви, няколко на брой, във специализиран вестник за обяви. Свързват се по телефона, който е оставен под една от обявите, на който им отговаря брокер, който твърди, че се занимава с продажбата на избрания от купувача апартамент. Уговаря се оглед на жилището – запазено и поддържано на пръв поглед. След само един оглед започват преговори със собствениците относно цената – естествено, има неплатени данъци, сметки и пр. на имота, чието погасяване е задължение на настоящия собственик. Човекът, който се представя за брокер, който в последствие се оказва роднина на собствениците, е изключително убедителен. А купувачите  така и не наемат свой брокер, доверявайки се на брокера на отсрещната страна. Извършва се покупко-продажбата на жилището, брокерът кани на гости в дома си двете страни, за да получи своята комисионна. Още един светофар за това, че този човек не е лицензиран брокер – той не показва каквито и да е документи за специалността, която претендира, че има. Няма визитка. Дори няма офис. Двете страни си разделят комисионната за брокера, който защитава интересите само на едната страна. 

В крайна сметка се оказва, че блокът, в който родителите са  закупили апартамент, е на място, на което почвата постепенно потъва, т.е. сградата е наклонена на една страна. Няма домоуправител, не се извършват ремонти във входа, асансьорът почти не работи, има проблеми с водоснабдяването и снабдяването с електроенергия. Съседите са меко казано проблемни. Всичко това резултат от прекаленото доверие на купувачите и не добре свършената работа на един фалшив брокер.

Изготвил: Ванина Колева

Включете се в дискусията: Некоректни колеги

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив