Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 1, 2012

За да се възстанови растежът в сектора първо трябва да бъде достигнато абсолютното дъно, посочват експерти

Цените на жилищата в САЩ отново навлизат в период на спад поне според индекса S&P/Case-Shiller, който достигна рекордно ниско ниво, пише Forbes.

Пазарите на жилища в момента са на нивата от 2002 г. и вероятно ще продължат да падат и през втората половина на 2012 г. Това обаче може и да е нещо добро, твърдят някои анализатори. Те очакват през тази година възбраните да се увеличат, като твърдят, че това ще помогне за стабилизирането на изпадналия в тежка криза пазар на имоти в САЩ.

Докато цените вървят надолу, може би краят на кризата в сектора наближава, посочва изданието. В момента цените на жилищата са с 33,8% под пика си от юни/юли 2006 г., което накара президентът на Case-Shiller Дейвид Блитцър да прогнозира още спадове през 2012 г.

"До днес вярвахме, че дъното на кризата е зад гърба ни, след като индексът за 10-те града отчете рекорден минимум през април 2009 г., а този за 20-те града удари дъното през март 2011 г. Сега обаче изглежда, че това не е така, тъй като и двата показателя достигнаха нови минимуми през декември 2011 г.", посочи той.

След осем поредни месеца на понижение зловещият двуцифрен спад, от който мнозина се бояха, показа грозното си лице. Това обаче не е задължително нещо лошо. За да има реално възстановяване, първо трябва да настъпи отчетлив спад на цените, продължава изданието.

Темпото на обработка на възбраните се забави изключително много след проблема с механичното разписване на документи заради забавени плащания по кредити от страна на банките. В опит да се отърват от възможно най-много проблемни имоти големите финансови институции като JP Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Bank of America и Ally Financial прибегнаха до неясни процеси на обработка на възбраните и след вълна от съдебни дела бяха принудени да прекратят тази практика.

Сега обаче ситуацията започва да се променя. Заявленията за възбрана отново набират скорост, след като финансовите институции постигнаха извънсъдебни споразумения с 49 щата и с администрацията на президента на САЩ Барак Обама. Анализаторите от Nomura очакват темпото при възбраните да се засили през тази година, което означава, че много "лоши" имоти ще излязат на пазара".

Това на свой ред ще тласка цените надолу през първата половина на 2012 г., прогнозират икономистите от PNC, а пазарите ще се опитват да намерят дъното, където е и балансът между предлагането и търсенето.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив