Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 29, 2013

 

При потребителското кредитиране около 60% от исканите кредити през февруари са за обединяване на няколко по-малки кредита и погасяване на натрупани задължения, отчитат онлайн консултантите на www.creditpoint.bg
 
Младите хора между 18 и 25 години са единствените, които на този етап показват притеснение от последните политически събития и предпочитат да не трупат по-големи задължения. Това посочват анализаторите от консултантската компания Кредит Център в доклада си за месец февруари.
 
„Точни данни за влиянието на последните събития върху кредитния пазар вероятно ще имаме през април и май. Засега наблюдаваме само определени тенденции – по-възрастните кредитополучатели не демонстрират притеснения по отношение на финансовата си стабилност и приключват сделките си за покупка на имот с кредит”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър. „Най-младите обаче не разполагат с достатъчно спестявания, защото са в началото на кариерното си развитие. Поради това последните политически събития ги накараха да застанат в изчаквателна позиция”, допълва Тошев. По думите му предпазливостта на кредитополучателите между 18 и 25 години се катализира и от сравнително високите нива на безработица в момента.
 
Излъчването на силен служебен кабинет, който да организира провеждането на избори в нормална обстановка, както и бързото сформиране на правителство с ясна политика, която да бъде подкрепена от широк кръг избиратели, може бързо да възстанови доверието на потребителите и да върне по-позитивните настроения на пазара.
 
Ипотечният пазар през февруари остава в рамките на нормалното за началото на годината. Месецът бе по-слабо активен с малко нови промоционални предложения от финансовите институции и почти изравнени предпочитания към двете основни валути – лева и евро.
 
В същото време онлайн консултантите на www.creditpoint.bg отчитат сериозен ръст на консултациите за потребителки кредити с цел рефинансиране на няколко различни кредита, задължения по кредитни карти или бързи кредити и изчистване на натруапни задължения през зимните месеци. От всеки десет запитвания за потребителски кредит шест са с такава цел. Притеснителното е, че 1/3 от тях вече са натрупали повече задължения, отколкото месечните им доходи позволяват, а някои вече имат и просрочия по част от кредитите си. Това прави невъзможно изтеглянето на нов кредит, с който да облекчат финансовите си затруднения. Консултантите на www.creditpoint.bg съветват да се търсят варианти за справяне с натрупаните дългове преди да се спре обслужването на някое от задълженията, както и да не се трупат нови задължения при положение, че вече е трудно да се обслужват текущите.
 
В най-краткия месец на годината средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е 31 561 евро. Съотношението между европейска и българска валута през февруари е 52 на 48 в полза на еврото.
 
Известен ръст на кредитите, изтеглени в евро, отчитат от Кредит Център в София – 57% от всички. Европейската валута леко доминира и в останалите големи градове в страната, с изключение на Бургас, където кредитите в български пари представляват 56 на 100 от всички. Най-висок остава средният размер в столицата – 38 409 евро, а най-нисък в Пловдив. В Града на тепетата средният размер се равнява на 20 985 евро, отчитат от компанията.
 
Спад се забелязва още през февруари в броя на хората между 18 и 25 години, изтеглили ипотечен кредит. Най-многобройни остават кредитополучателите между 26 и 35 години – 62.2% от всички. Хората над 45-годишна възраст формират около 8% от всички потребители на кредити в страната през февруари.
 
Ипотечните заеми между 10 000 и 50 000 евро остават най-популярни сред потребителите – през най-краткия месец на годината те отново са над 80% от всички. Кредитите във високия сегмент - от 70 000 евро нагоре представляват 7% от всички. Едва 2.4% от хората избират да изтеглят малък по размер кредит – до 10 000 евро.
 
Покупката на жилищен имот остава ключова причина за теглене на ипотечен кредит – близо 96% от потребителите имат тази цел през февруари, сочат данните на Кредит Център. Останалите 4% от изтеглените заеми са с цел лично ползване.
 
Започналата в началото на 2013 година тенденция за удължаване на срока на погасяване на ипотечния заем се задържа и през февруари. Най-популярният срок остава този между 16 и 20 години, като процентът на предпочелите го се задържа сходен с дяла им през януари. Малко над ¼ от потребителите избират кредит между 21 и 25 години. Кратък период на погасяване – под 10 години, е предпочитанието на 4.3% от кредитополучателите. Над 30 години решават да изплащат заема си 2.1% от получилите финансиране през февруари, отчитат още от компанията.
 
Външно финансиране между 70% и 80% от стойността на сделката решават да използват близо 24% от потребителите през втория месец на годината. Близък до този процент е делът на хората, решили да изтеглят заем за своята покупка в размер на 60% до 70% от стойността. Сходен е и броят на потребителите, решили да покрият между 50% и 60% от покупката си с кредит. Малко над 4.5% са хората, които са взели решение за поне 60% самоучастие и съответно за заем, покриваш по малко от 40% от цената.
 
 
Източник: www.1kam1.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив