Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Фев 14, 2013

Собственият бизнес е източник на сигурни доходи и затова е мечта на много хора. Преди започването на нов бизнес обаче, трябва да внимателно да се проучат възможностите и рисковете. Дори закупуването на павилион, за „бърза закуска” например, може да се окаже рискова инвестиция също изисква определени процедури и документи.

Успехът на това начинание до голяма степен зависи от местоположението, но роля играят също както видът на бизнеса, така и търговските умения на предприемача. Специалистите посочват най-важните подробности, които трябва да се имат предвид, относно реда на закупуване и собствеността на мястото.

Според адвокат Лазар Белев ако павилионът е поставен на общинско място, би трябвало да има схема в общината, одобрена от Общински съвет и архитекта на общината. Необходимо е и да се потърси информация в отдел „Общинска собственост”. Юристът допълва, че за тези места се участва в търг или конкурс. Когато изтече договорът, се прави нов търг и собственикът може да бъде сменен.

Самият павилион може да се прехвърли със съвсем обикновен договор за покупко-продажба, без нотариални заверки и т.н., коментира Белев. Този договор може да служи като доказателство пред съда за собственост. Нотариалните заверки не са необходими, защото павилионът е преместваемо съоръжение и не се води недвижим имот.

Адвокат Милена Миткова посочва, че на практика няма да се закупи нищо, освен един павилион. Общината може във всеки един момент да прекрати договора. Дори и това да не се случи, след изтичане на регламентирания срок, ще се мине през търг. По думите на адвокатът няма гаранция, че ще търгът ще бъде спечелен.

В договора за наем на общините почти винаги има клауза, която забранява преотдаването под наем. Ако все пак човек иска да продължи със същия бизнес, може да закупи цялата фирма или да се направи договор за съвместна дейност с настоящия собственик. Той предоставя павилиона, а другата страна – стоки, персонал и др., пояснява Миткова.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив