Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 7, 2012

Националното сдружение „недвижими имоти” подготвя законопроект, с който да се регламентира дейността на брокерите.

Основателна причина за въвеждането на подобен закон е приетата през 2010 г. от Европейската комисия Директива за дейността на брокерите на недвижими имоти. Целта на нормативният акт е да регламентира кой и при какви условия може да работи тази професия.

Последните новини във връзка с тази тема  са:

Внесено е предложение за Закон за дейността на брокерите на недвижими имоти. Това съобщиха от Национално сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ). Проектът вече е получил одобрението на Нотариалната камара, Камарата на оценителите, Камарата на строителите, Конфедерацията на потребителите в България и други сродни организации.

През тази година НСНИ навършва 20 години. Една от основните му цели досега е да налага правила за етичен и коректен бизнес. Според членовете на сдружението обаче има нужда от по-ясна регламентация на дейността на брокерите, за да се създаде напълно коректна бизнес среда. С проектозакона се цели гарантирането на правата на крайните потребители, както и стриктното съблюдаване на нормативната база, засягаща пазара на недвижими имоти. Законът ще посочва ясно ангажиментите и гаранциите, които трябва да се дават от страна на посредниците. Очакванията са приемането му да доведе и до изчистване на пазара от некоректни и случайни играчи, както и да се отрази положително на държавния фиск. Предложеният текст е съобразен и с приетия през миналата година у нас Европейски стандарт за услугите, предоставяни от брокерите на недвижими имоти (БДС-ЕN 15733). Той отразява и образователните изисквания към професията.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив