Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 31, 2013

Ако си търсите изгодно жилище, търговете на частните съдебни изпълнители са един добър вариант. Причината - имотите се обявяват с начална цена 75% от пазарната им стойност и ако няма кой друг да наддава, покупката на жилище излиза изгодна. Ако пък няма никакъв интерес към имота и се наложи да бъде обявен за продан за втори път, може да го грабнете и за 60 на сто от пазарната му цена. Покупката на имот от съдебен изпълнител има и друго голямо предимство - тя ви гарантира спокойствие, че не придобивате жилище, обременено с тежести.

Но има и специфики, с които трябва да сте наясно преди да се впуснете в подобно начинание. Основният проблем е, че трябва да разполагате в брой с парите, които сте готови да платите. Покупката на имот от съдебен изпълнител с кредит не е невъзможна, но все още е изключение, защото само няколко банки имат специални продукти, които ви позволяват да получите толкова бързо заем. Обявят ли ви за купувач, имате само 7 дни, за да внесете парите. И ако не успеете да го направите в този срок по сметка на изпълнителя, губите не само имота, но и капарото, или т. нар. задатък, което всеки участник в публичната продан трябва да внесе. То е 10% от началната цена на имота.

Във всяко обявление за публична продан са посочени сроковете, в които се правят предложенията на купувачите. Те се подават в запечатан плик в канцеларията на районния съд заедно с квитанцията за внесения задатък. Тук важното е ясно да опишете имота, в чиято продан искате да участвате, защото иначе предложението ви ще е невалидно. Имате право да поискате от съдебния изпълнител да разгледате имота, а в канцеларията на съда на ваше разположение са документите за него. След като изтече един месец от обявяването на имота за продан, в посочените в съобщението ден и час се отварят офертите.

Тук трябва да имате предвид две неща. Първо, присъствието ви не е задължително, но е полезно. Може да се стигне до устни наддавания, които започват от най-високата предложена писмено цена и вървят със стъпка от един задатък (10%). Така че ще е срамота да загубите имот, на който държите и имате пари да платите, ако не сте там. Второто, което трябва да знаете, е, че и да не отидете на търга, пак може да бъдете обявен за купувач, ако сте предложили най-високата цена. Тогава за вас ще текат 7 дни за внасяне на цената. Те са календарни, т.е. ако сте спечелили в понеделник, най-късно до следващия понеделник трябва да платите жилището.

Но дори да не спечелите търга, може да се окаже, че предложилият най-висока цена не я е платил и съдебният изпълнител ще покани вас да вземете имота за сумата, която сте посочили в писмената си оферта. Тогава ще трябва да му отговорите дали приемате или не. Никой не ви задължава да се съгласявате, но направите ли го и пропуснете седемдневния срок за внасяне на парите за имота, ще си загубите капарото.


Източник: www.trud.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив