Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 11, 2013

 

Резонният въпрос при покупка на жилище “Колко струва квадратният метър” вече е демоде. Занапред потенциалните купувачи ще се интересуват от полезната площ на имота и това ще е водещият критерий при избора им. Големи общи части, дълги коридори, вградени колони ще спъват продажбата на апартаменти. Такива жилища няма да се търсят, защото създават неудобства, включително и финансови, за обитателите им.
 
Такава тенденция за близките години очерта председателят на УС на Националното сдружение “Недвижими имоти” Иван Велков на презентация в Пловдив за перспективите на развитие и очакваните тенденции на пазара на имоти и жилищното кредитиране през 2013-2014 г. Събитието бе организирано съвместно с Пощенска банка.
 
Лошата новина
Не очаквайте имотите да поевтиняват още, предупреди Иван Велков. Спад може да има единствено при надценените и некачествени оферти. Другото сигурно нещо е, че новото строителство ще поскъпне заради материалите, вложени в него. На световните пазари цените им започват да се вдигат, така че неминуемо това ще достигне и България. Прогнозите сочат още, че наемните нива ще се стабилизират, което ще доведе и до ръст на обемите наети площи.
 
Къде е Пловдив
Пловдив изостава от другите големи градове - София, Варна и Бургас, по показателят брой издадени разрешителни за строеж, коментират от националното сдружение. През четвъртото тримесечие на миналата година териториалното статистическо бюро в Пловдив е отчело, че в общината са издадени разрешителни за 28 жилищни сгради с 204 жилища в тях и разгърната застроена площ от 24 840 квадрата, както и на 30 други сгради с площ от 36 407 кв. м. Новината тук е, че община “Родопи” изпревари Пловдив по брой издадени разрешителни. Според същите данни в областта са пуснати документите на 116 жилищни сгради с 318 жилища, а общата им площ е 46 533 кв. м. Спрямо предходното тримесечие се наблюдава спад от 7.2 на сто, но на годишна база ръстът е с 19.6%, анализират статистиците.
 
Спекулантите кът
Ретроспекция на миналата година показва, че пазарът на имоти се движи единствено от сделките с жилища. Инвестиции в търговски или производствени площи или имоти с цел отдаване под наем съставляват едва 15 на сто от обемите на пазара за миналата година, съгласиха се и брокерите, присъстващи на събитието.
 
Хората, които купуват имот с цел да печелят от него, са единици. Тези, които имаха пари, го направиха преди кризата и сега недвижимостите им рядко намират пазар. Тези пък, които сега разполагат със свободни средства, предпочитат да ги депозират в банка, счита Иван Велков. Все пак, ако хипотетично сега сте се замогнали, е по-изгодно да инвестирате в търговски площи, отколкото в жилищни, счита той.
 
Банките нарочени
Ако по някаква причина търговските банки намалят размера на лихвите по депозити, пазарът на недвижими имоти ще се раздвижи, категоричен е шефът на сдружението. Банковите депозити категорично надвишават нормата на възвръщаемост в сравнение с инвестицията в имот.
 
Модерна схема
Ако искате да накарате един наемател да пази наетия имот и да се отнася към него наистина “с грижата на добър стопанин”, можете да му предложите следната схема: след година или две да купи апартамента ви, като от цената ще се приспаднат вече платените наеми. Такава оферта може да сработи, разбира се, само в случаите, когато собственикът има намерение да продава, а наемателят е кандидат за свой дом.
 
 
Източник: www.marica.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив