Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 17, 2011

Българите са станали по-активни в търсенето на подходящ жилищен кредит. Това сочат данните от най-новия доклад на Кредит Център.

В резултат на все по-стабилния имотен пазар и активността на банките, броят на ново-отпуснатите ипотечните кредити през второто тримесечие на 2011 година е с 18% повече спрямо първото тримесечие на годината. Заедно с ръста на обемите, се покачва и средният размер на кредитите. С над 2200 евро е нараснал за последния месец средният размер на ипотечните кредити в страната.

Причината за растящия размер на ипотеките е активността във всички сегменти на имотния пазар. Въпреки, че търсенето на двустайни апартаменти между 40 и 60 000 евро остава най-голямо, последното тримесечие има търсения в целия ценови спектър на пазара на имоти, а получаването на кредит е все по-лесно, защото в 90% от сделките купувачите са успели да договорят много добра цена на закупувания имот. Изгодната цена на купувания имот води след себе си добра оферта за финансиране на покупката му, коментира Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на Кредит Център.

Анализирайки пазара на ипотечни кредити виждаме, че от началото на годината повечето негови показатели нарастват бавно, но стабилно, което дава надежда, че пазара трайно е обърнал тенденцията и вече ще расте по-устойчиво. Клиентите стават все по активни, без обаче това да притъпява чувството им за предпазливост и отговорност при взимането на сериозни финансови решения, коментират експертите.

Както и през предишния месец, консултантите отчитат нарастване размера на ипотечните кредити и в четирите най-големи града на страната, определящи облика на ипотечния пазар. В столицата средният размер на кредитите гони 50 000 евро, нараствайки с над 2800 евро спрямо юни. С 3240 евро се повишава средният ипотечен заем в Бургас през изминалия месец и вече е 31 680 евро. Нарастването на кредитите във Варна е с 2200 евро до среден размер от 37 940 евро, а в Пловдив – с 1240 евро до 28 360 евро.

Покупката на жилище е основният мотив за търсенето на ипотечни заеми. С тази цел са взети 95,4% от кредитите през юли. За лично ползване са изтеглени 3,6% от кредитите, а 1% - за строително-монтажни работи.

Срокът на погасяване от 16 до 20 години остава най-предпочитаният за клиентите, които вземат ипотечни кредити. През месец юли за такъв период на изплащане са изтеглени 40,1% от всички заеми.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив