Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 16, 2014

Продажбите на жилища бележат ръст със 17 на сто за последните три месеца на годината спрямо средните продажби за първите 6 месеца на годината.

Това съобщи на пресконференция Теодора Димитрова - изпълнителен директор на компания за недвижими имоти, цитирана от БТА.

През последните три месеца има засилен интерес към покупка на жилищни имоти основно в столицата, но подобна тенденция се забелязва и в останалите градове, където компанията е представена - Варна и Бургас. Проблемите във финансовия сектор са довели през този период до повишение на интереса за покупка на недвижими имоти особено в София, заради сигурността на инвестицията и възможността имотът да бъде отдаван под наем, коментира Теодора Димитрова.

Основните продажби на жилищни имоти са двустайни апартаменти с една спалня от порядъка между 40 и 50 000 евро. Димитрова напомни, че от март тази година статистиката отчете лек ръст на цените на недвижимите имоти от по-малко от един процент. Недостигът на жилища, съчетан с увеличеното търсене на апартаменти в нови сгради, доведе до ръст на продажбите в новостроящи се жилищни сгради, коментира Теодора Димитрова.

Отчита се в някои райони на София като "Младост" и южните квартали увеличение повече от два пъти на продадените жилища ново строителство. В районите в "Младост" и около станциите на метрото ръстът на цените на жилищата е около 5 на сто от началото на годината спрямо същия период на миналата година. В южните райони на столицата цените са между 45 и 60 000 евро за двустайни апартаменти според начина, по който е завършено строителството.

Раздвижването на пазара на недвижими имоти вероятно ще доведе до лек ръст на цените на следващ етап, но засега все още има баланс между търсенето и предлагането на жилища. Средният период за продажба на едно жилище през първите 6 месеца на годината 63 дни, докато през 2012 г. е бил около 120 дни, а през 2013 г. - 100 дни.

 

Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив