Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юли 18, 2012

София. "Аз съм 100% за църковния брак, защото човек трябва да търси духовното. Не съм привърженик на гражданския брак, защото смятам, че хората пред никого не трябва да доказват любовта си", казва една от най-обичаните нови звезди Радина Кърджилова. Актрисата живее с любимеца на българките - колегата й от Народния театър Деян Донков. "Един подпис не променя нищо, ако двама души се обичат", добавя красавицата и уточнява, че ако предложенията за поправки в Семейния кодекс целят по някакъв начин да бъдат улеснени безбрачните двойки, тогава тя е "за". Половинката й Деян Донков е на мнение, че хората трябва да имат право да избират свободата си. "Не знам какви привилегии биха ми донесли тези предложения, но смятам, че всеки сам трябва да взима своите решения", добавя звездата.


Коментарите на новите любимци на България са по повод лансираните от депутати от ГЕРБ идеи за поправки в Семейния кодекс. Дискусията ще започне наесен, а самите промени в закона ще влязат за обсъждане в парламента след Нова година, каза пред "Стандарт" инициаторът им Емил Радев (ГЕРБ). Най-общо идеята на управляващите е да бъдат улеснени безбрачните двойки така, че без да минават под венчило, да ползват основни привилегии на слушалите Менделсон. Например да могат двамата партньори, живеещи без подпис, да теглят заедно ипотечен кредит. Сега не се признава общият им доход. И съответно това влияе върху размера на заема.

Обявяването, че живееш на съпружески начала без брак, ще е изцяло доброволно, а не задължително. То може да става по два начина. Първият е да се прави регистрация в общината, както е в Брюксел например. За целта трябва поправка в Закона за гражданската регистрация. Има и по-лесен вариант за хората, без специално записване в кметството - просто двамата партньори да имат еднакъв настоящ адрес за определен период, добави Радев. Предстои да се обсъди какъв да е той - дали година, две или повече. Друг мотив да се узакони съвместното съжителство е, че липсата на подпис създава проблеми дори при трансплантирането на органи.

Не за първи път депутати лансират идеи за приравняване на брака с живеене без подпис. При приемането на новия Семеен кодекс в предишния мандат се въвеждаше институт "фактическо съпружеско съжителство". В крайна сметка обаче след голям отпор на църквата и неправителствени организации предложението не бе прието. Въпреки че в Европа освен България бракът без подпис не е законен само в Русия и Молдова. При дебатите преди години проф. Огнян Герджиков, който оглавяваше работната група по проекта, мотивира узаконяването на брака без подпис така: Животът е по-силен от правото. Тъй като е факт, че хиляди българи живеят, без да са минали през гражданското. Един от акцентите на дебатите тогава бе, че е най-важно да се уреди бъдещето на децата, родени в такова партньорство. Защото много от бащите не припознават синовете или дъщерите си. И в акта за раждане на децата пише, че баща им е неизвестен.

Източник: Стандарт

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив