Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 19, 2013

Близо 41% от парите си спестяват хората в САЩ, които решават да инвестират в купуването на дом, а не просто да наемат такъв. Данните са от изследване на Trulia Trends, публикувано от Bloomberg. Задължителни условия, за да се спестят средствата, обаче са при закупуването да има договорка за 30-годишна фиксирана ипотечна лихва и човекът да обитава жилището минимум 7 години.

Експертите изчисляват, че за да стане купуването по-икономично от наемането, е нужно лихвите по ипотечните кредити в САЩ да стигнат до 10.5% за цялата страна. Цифрата обаче варира за различните градове. В Кливланд, Мемфис и Детройт стойностите на въпросните лихви трябва да минат 20 на сто. Далеч по-скромна трябва да е промяната в Сан Хосе, Калифорния. Там е достатъчно лихвите по ипотечните кредити да се движат около 5.2%. В Сан Франциско стойностите трябва да се покачат, докато достигнат между 5 и 6%, а в Ню Йорк и Ориндж Каунти – между 6 и 7 на сто.

И други фактори могат да помогнат за това купуването на жилище да стане по-изгодно от наемането. Един от тях е движението на цените на жилищата спрямо цените на наемите в съответния район. Оказва се, че най-високите цени за закупуване на дом спрямо наемането му са в Сан Хосе, затова и там лихвите по ипотечните кредити са сравнително малки. В Детройт пък са най-ниските цени на закупуване спрямо наемане. Там е нужно лихвите по ипотечните кредити да достигнат 35.8%, за да може придобиването на дом да стане по-евтино от наемането му. Анализаторите са оптимистични, че дори ипотечните лихви да се движат около 5% на цялата територия на САЩ, купуването пак ще бъде с 34% по-изгодно от наемането.

 

Източник: www.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив