Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 10, 2013

Пазарната активност в Пловдив, измерена чрез броя вписани продажби на имоти в Агенцията по вписванията, нараства с по-бързи темпове (11%) в сравнение със София, Варна и Бургас, предаде БГНЕС.
 
Като цяло в цялата страна се наблюдава нарастване на активността при пазара на жилища, показват данните на Industry Watch със специален фукус върху имотите в Пловдив.
 
Увеличават се покупките на имоти, финансирани със собствени спестявания. Жилищата вече носят доходност около 7% преди данъци и амортизация, която е по-висока от лихвите по банковите влогове. От началото на кризата досега цените на жилищата в Пловдив са се понижили кумулативно с 44%. Това е по-голям спад от средния за страната, като в същото време регионът на Пловдив е един от първите, които започва да показва стаблизиране на цените.
 
В Пловдив една средна месечна заплата е достатъчно за закупуване на 0.7 кв.м. жилищна площ – колкото и в София. Покупателната сила на средната месечна заплата в Пловдив, измерена в жилищна площ, е съответно със 17% и 31% по-висока в сравнение с Бургас и Варна.
 
Новото строителство и оттам предлагането на качествени имоти се сви значително през последните години. Общата РЗП на новоиздадените разрешения също се сви със 6% през 2012 г. до 1.5 млн. кв. м. общо за страната. Делът на Пловдив е относително постоянен в този показател. Масовото предлагане на жилища е в сегмента 2-стаини и 3-стайни (съответно с 1 или 2 спални) – близо ¾ от всички въведени в експлоатация нови жилища, както за страната, така и за Пловдив. В този сегмент купувачите ще имат най-голям избор и относително по-голяма сила в преговорите при сделки.

 

Източник: www.1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив