Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 30, 2011

В очакване да продадат жилището си собственици масово търсят наематели. Причината е в слабото търсене и високите цени, искани за имотите, уточняват брокери. Към подобна стъпка прибягват главно продавачи, които не държат на сделка на всяка цена и могат да си позволят да чакат.

Търсенето ще остава основно за двустайни и тристайни апартаменти в ниския и долната част на средния ценови сегмент, прогнозира Тихомир Цаков, шеф на агенция за недвижими имоти „Аристо". Хората със сигурна и добре платена работа предпочитат веднага да купят апартамент, който ще им служи повече години, а не след време да търсят да купуват по-голям. Скъпите уникални имоти не са определящи за българския жилищен пазар, добави брокерът. Пазарът върви към подобрение и се стабилизира, каза още Цаков. Хубавите жилища за продажба са много малко и е реално да очакваме цените да останат на сегашните нива и да започнат леко да се повишават, прогнозира той.

До края на 2011 г. цените на жилищата ще останат стабилни, каза Константин Пандов, шеф на агенция ЕППИ. Ще има сезонен лек спад през юли от около 5%, прогнозира той. Според Пандов основно ще се продават стандартни апартаменти, чиито собственици оферират адекватна на конюнктурата цена. Подобни предложения стигат до сделка в рамките на 2 месеца. Много от продавачите обаче не се съобразяват с мненията на брокерите и чакат дълго време да намерят купувач. Едва след това свалят цената с десетина процента и продават имота си, добави брокерът.

Проблемът с надутите оферти е главно в по-престижните квартали на столицата, споделят от агенциите за недвижими имоти. Пазарът в момента е пълен с високи оферти, сделките са малко, а собствениците с месеци не склоняват да послушат съветите на брокерите и да свалят исканите цени, въпреки че са притиснати да изплащат вноски по ипотеки.

 

Източник: spisanie.imot.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив