Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 9, 2013

"Евростат" отчете ръст на продажбите на дребно в Еврозоната и ЕС за август. Макар и леко, повишението може да се смята за индикатор за постепенно възвръщане на потребителското доверие. Експерти на Световната банка обаче предупреждават, че до реалния край на кризата има още много време.

Търговията на дребно е отбелязала ръст с 0,7% в еврозоната и с 0,4% в ЕС. Данните на "Евростат" са за август. При продажбите на храни, алкохол и тютюневи изделия се отчита понижение в общия валутен съюз и в целия Европейски съюз, докато продажбите на нехранителни продукти и стоки вървят нагоре за периода – съответно с 0,6 и 0,5 на сто.

Най-голям ръст при търговията на дребно има в Португалия, Испания и Словения – съответно с 4,8, 3,8 и 3,2%. Спад в този показател, макар и лек, е валиден за Люксембург, Великобритания и Белгия. Икономисти смятат, че ръстът в продажбите на дребно през юли и август 2013 г. е индикатор за бавно възстановяване на потребителското доверие.   

"Италия и Испания се намират още в рецесия. В отделни части на еврозоната потреблението и инвестициите бележат влошаване. През август голям спад бе отчетен и в продажбите на нови коли. Като цяло имаме леко подобрение, но тенденцията не е трайна, правителствата трябва да положат повече усилия", каза Жолт Дарваш – икономически експерт на Световната банка.

Експертът очаква постепенно намаляване на рецесията в еврозоната и ЕС, но в следващите години е малко вероятен силен икономически растеж, който да извади Европа от кризата.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив