Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 19, 2013

През 2014 г. възстановяването на пазарите на бизнес недвижими имоти ще се ускори и ще бъде придружено от по-силен интерес към инвестиционните сделки, прогнозира консултантската фирма Forton, партньор за България и Македония на международната компания Cushman & Wakefield.

„През 2013 г. наблюдавахме подобрение в повечето пазарни сегменти: по-висока заетост на качествените офис сгради при стабилни наеми, експанзия на международните търговски вериги и продължаващи инвестиции в производства. Това са обективни причини да очакваме по-силен интерес към инвестиционните сделки през следващата година", казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

„От една страна, на пазара има все по-голям избор от висококачествени активи, които са подходящи за международни инвеститори. Не е изключено да видим първите подобни сделки с офис сгради от дълго време. От друга - допълва тя, през 2014 г. очаквам тенденциите при инвестициите от миналата година да бъдат продължени и да видим повече примери за сделки, продиктувани от свръхзадлъжнялост на проектите или на техните инвеститори. Българските купувачи ще останат активни в подобни случаи, особено в сектора на търговските площи."

Поради това се очаква засилено търсене на услуги по управление на имоти. „И кредиторите, които влизат във владение на проблемни имоти, и новите инвеститори са наясно, че само професионалното управление може да запази и евентуално повиши стойността на активите. Тъй като за банките това не е основен предмет на дейност, те търсят компании за управление, които познават пазара и имат необходимия опит", казва Мая Балтаджиева, мениджър „Управление на имоти" във Forton.

В допълнение от Forton очакват активизиране и на строителството. Във втората половина на 2013 г. тенденцията за намаляване на новото строителство на офис сгради в София беше прекъсната от два нови проекта.

„Очакваме и стартирането на първите логистични проекти, предназначени за свободния наемен пазар, тоест обръщане на настоящата тенденция строителството да бъде или изключително за собствено ползване, или за предварително определен наемател", казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи" във Forton.

Гюрджиев допълва: „Друг сектор, към който интересът на инвеститорите нараства, е жилищното строителство. В резултат броят сделки с терени ще се увеличи през 2014 г. Строителните предприемачи активно търсят урегулирани имоти в традиционни жилищни квартали, за да се възползват от стабилизацията на жилищния пазар."

От компанията обръщат внимание, че прогнозата се характеризира с определена степен на несигурност. Тя е предизвикана от рисковете от промяна на местната политическа обстановка, които биха обезкуражили потреблението и инвестициите, или по-бавно от очакваното възстановяването на европейската икономика, което би повлияло негативно на износа.

Офис площи

Изнасянето на съпътстващи административни дейности от Западна Европа към държави с ниски разходи като България продължи през 2013 г. Тенденцията беше особено силна във втората половина на годината, когато Comverse отвори първи, а Sutherland - втори офис в София.

„Тези събития са положителен сигнал за пазара. Обикновено това са само първите им стъпки и в мнозинството от случаите следват разширения", казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи" във Forton. „Компаниите дадоха още доказателства за конкурентните предимства на България като квалифицирана работна ръка, ниски разходи за данъци, труд и издръжка на офис. Във втората половина на годината видяхме, че вълната започва да се разпростира по-чувствително и в другите големи градове извън София като Пловдив и Варна."

Проучване на Forton сред офис наемателите, проведено в края на 2013 г., показа, че те търсят висококачествени помещения, разположени по главни булеварди, с отличен градски транспорт.

„През 2013 г. заетостта на повечето проекти, които отговарят на изискванията им, се увеличи чувствително. На някои ключови бизнес локации вече виждаме натиск за повишение на офертните наеми, предизвикан от намалелите свободни площи и постоянното търсене. Очакваме те да се установят твърдо на двуцифрени нива в евро на квадратен метър на месец във висококачествените сгради", казва още Станимира Пашова.

Търговски площи

Строителните предприемачи остават движеща сила за пазара на търговски площи. Общо 139 хиляди квадратни метра търговски центрове в строеж се очаква да бъдат завършени през 2014 г.
„Веригите продължават да търсят нови местоположения, проекти и пазари, но имат едно наум по отношение на нивата на конкуренцията. Те разглеждат с предимство пазарите, където има по-малко предлагане или само един доминиращ проект. Силният интерес към „Панорама мол" в Плевен е доказателство за това", казва Росен Генев, мениджър „Търговски площи" във Forton. „От страната на търсенето през 2014 г. очаквам водещи отново да бъдат директно представените международни марки за сметка на местните франчайз представители", добавя той.
От 2010 г. насам „Панорама мол" е първият търговски център, който ще бъде завършен извън четирите най-големи града в България. В края на годината 65% от общо 17 500 кв.м в мола вече са отдадени под наем.

Индустриални площи

През 2013 г. разширяването на съществуващи производства, основно в автомобилния отрасъл, беше движещата сила за пазара на индустриални и логистични площи. „Монтюпе" пусна в ход новите си мощности в Русе, а „Язаки" - в Сливен. „Стандарт профил" и „Теклас" обявиха планове за разширения, а „Бер Хела термоконтрол" започна строителство в държавната индустриална зона в Божурище, до София.

„Броят и обхватът на тези събития ни показва, че те не са случайни. Благодарение на ниските производствени разходи България си издейства по-широко място във веригата на доставките в автомобилния отрасъл. Към него можем да добавим и производството на електрооборудване и електроника", казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи" във Forton.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

през
  
2014
  
възстановяването
  
пазарите
  
бизнес
  
имоти
  
по-силен
  
интерес
  
инвестиционните
  
сделки
  

forton

  
българия
  
„през
  
2013
  
повечето
  
офис
  
сгради
  
наеми
  
търговски
  
производства
  
очакваме
  
година
  

казва

  
пазара
  
висококачествени
  
международни
  
инвеститори
  
видим
  
първите
  
подобни
  
допълва
  
очаквам
  
инвестициите
  
особено
  

площи

  
очаква
  
търсене
  
управление
  
новите
  
търсят
  
имат
  
мениджър
  
строителството
  
втората
  
половина
  
тенденцията
  
строителство
  
софия
  
нови
  
логистични
  
проекти
  
пазар
  
владимир
  
гюрджиев
  
„индустриални
  
увеличи
  
предприемачи
  
площи
  
ниски
  
разходи
  
годината
  
събития
  
разширения
  
станимира
  
пашова
  
извън
  
края
  
вече
  
сила
  
общо
  
„панорама
  
автомобилния
  
отрасъл
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив