Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 22, 2012

Промени в местното законодателството ще направят възможно чужди граждани от цял свят да купуват имоти в страната


Няколко съществени промени в законодателството на Турция ще направят възможно чужди граждани от цял свят да купуват имоти в страната.

Това е причината множество компании за имоти и институции в южната ни съседка да започват мащабна дейност по маркетинг и продажба на имоти в чужбина.

Секторът, който и досега бе фокусиран към пазара в Европа, вече е започнал да се насочва и към страните от Персийския залив, пише турското специализирано издание Hurriyet Emlak.

Изданието цитира председателя на борда на директорите на турската строително-инвестиционна компания Fer Yapi Рамадан Кумова, който казва, че към проектите на компанията интерес проявяват купувачи от Саудитска Арабия, Катар, Дубай, както и Азербайджан и различни европейски страни.

Покупките на имот от страна на чужди граждани в Турция досега бяха ограничени от редица условия. Една от най-важните особености е свързана с принципа на реципрочност, според който имоти в Турция могат да купуват само онези чужденци, чиито правителства позволяват на турски граждани да купуват имоти в съответните страни.

Този принцип се очаква да бъде премахнат през март 2012 г., което ще отвори турския пазар на имоти за граждани от всякакви националности.

Либерализацията на инвестициите на пазара за имоти в Турция започна още през 2003 г., когато бе направена поправка в действащото законодателство от 1934 г. С нея за пръв път беше позволена продажбата на имоти на чужденци.

Световен лидер

Законодателните промени са поредният индикатор, че Турция има претенции да превърне пазара си на имоти в световен лидер. Резултатите за това всъщност са вече налице.

Докато повечето от пазарите в Европа тепърва започват да излизат от кризата (а някои имат още дълъг път до дъното), Турция се радва на стабилни инвестиции, устойчив ръст в цените и динамична строителна активност.

Според доклад на Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers, публикуван наскоро, Истанбул за втора поредна година е класиран като най-добрия пазар за инвестиции в имоти в Европа.

Истанбул оглавява подреждането както по отношение на инвестиции, така и като локация за развитие на нови проекти.

Статистиката за строителния сектор в Турция за 2011 г. е не по-малко оптимистична. По данни Асоциацията на инвеститорите в имоти в Турция (GYODER) секторът е отчел ръст от 10% през изминалата година. Рекорден е и броят на заетите в строителството – 1,9 млн. души. През 2011 г. в страната са били продадени 1,64 млн. имота, в сравнение с 1,46 млн. през 2010 г.

Данните за януари сочат, че цените на жилищата са се повишили с 1,04% на месечна база и с близо 10% на годишна база.

По думите на Хилми Ъшъкьорен, собственик на консултантската компания Işıkören Danışmanlık, през 2012 г. очакванията за пазара също са много оптимистични. В интервю пред телевизия Skyturk той казва, че през тази година секторът ще продължи да расте и може да отчете ръст от между 5 и 6%.
 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив